Vi lever. Typ.

 Dålig uppdatering här. Förra söndagen upptäckte Rebecka att Ulmus hade kolik på morgonen när hon skulle börja förbereda sig inför att åka och tävla med honom. Tävlingen fick strykas och det blev promenader och besök av distriktsveterinären på morgonen som konstaterar förstoppning. Han blev märkbart piggare efter veterinärens bahndlingar och fick upp aptiten. Frammåt kvällen blev han sämre igen, väldigt hängig, tappad aptit och feber på 39,9. Vi ringer distriktaren och kommer fram till att det är bäst att åka in till Helsingborgs Hästklinik på en gång. Görel, Amindas (stallchefens) mamma är jättesnäll och skjutsar dit oss. Febern har gått ner ite när vi kommer fram och de börjar undersöka honom och tar ett bukpunktat. Bukprovet visade på en väldigt kraftig bukhinneinflammation med ett värde på 411miljarder vita blodkroppar, en frisk häst ska ligga på i princip noll och en sjuk häst brukar ha 5-10miljarder... Så hans värdde var på ungefär 40ggr så högt som en "normalt sjuk" häst. Inte så konstigt att han hade feber. Han blir kvar på Helsingborg och vi åker hem.
 
Två dagar senare upptäcker de vid rektalisering att han har en massa larver i träcken och ger oss då den troligaste orsaken till vad som orsakat bukhinneinflammationen. De kan ju inte säga till 100% att det är exakt det, men vår gissning är att masken i magen har fått tarmen eller lumfknutorna i tarmen att överarbeta och då utsöndrat något ut i bukvätskan som då blivit inflammerad, vilket i sin tur också ledde till fröstoppning. 
 
Ulmus stod på kliniken från sön 29okt-tis 7nov innan han äntligen fick komma hem igen <3 Han får antibiotika en vecka till och ska ta nytt blodprov och bukpunktat på mån för att se så att det går åt rätt håll. När han åkte hem i tisdags hade han ett värde på ca 4miljarder vita blodkroppar så det har ju redan gått ner väldigt mycket. Han får stå i sjukhage under fm och promeneras flera gånger om dagen.
 
Igårkväll när vi skulle promenera så är han (såklart) väldigt tjock i ena bakbenet... Första tanken är lymfangit men vi hittade inget sår som skulle kunnat orsaka det. Vi ringde veterinärerna på Helsingborg och de tyckte att vi skulle avvakta då det kunde vara en cirkulationsstörning eftersom han stått på box i en vecka. Han är ju 17år och då är det inte så konstigt om cirkulationen är lite sämre ;) Det såg lite bättre ut efter promenaden imorse så vi hoppas det går ner i takt med att han rör på sig. 
 
Jag blev ju såklart superförkyld i måndagsmorse och varit däckad. Så Rebecka har varit till jättestor hjälp och kunnat ta Manne de här dagarna. Även väldigt glad att hon kan ge Ulmus penicillin i muskeln då jag inte kan det. Får väl ta och lära mig nu eftersom hon åker hem till Stockholm över helgen :P
 
Manne vilade hela förra veckan då han känts lite trött. Egentligen rätt pigg i reaktionerna men inte så mycket ork. Han har mini-igångsättning den här veckan. Han har varit lite rinnig i ögonen men hoppas att han ska kännas lite bättre nu efter vilan. Väldigt stor omställning för honom med nya rutiner, underlag och omgivningar.
 
Skolan har flutit på (förutom senaste dagarna när jag varit hemma sjuk då) och jag överlevde och blev godkänd (till allas förvåning! Inte minst min egen..)  på palpationsduggan  vi hade förra veckan.
 
Finaste Ullebullen <3 Hoppas han blir helt bra nu och kan gå i hagen med Manne igen.
 



Kommentarer

Kom ihåg






Trackback