Götebooorg!!

Var uppe vid 5 imorse för att hinna med tåget från centralen som gick 6:15. 3h senare var jag, syrran och mamma framme i Göteborg. Sara blev supersjuk inatt och kunde intr följa med så då fick mamma haka på lite hastigt och lustigt. Vi tog en spårvagn till Scandinavium och har gått på Eurohorse fram tills nu. Det har shoppats en hel del redan.. Bl. a kläder från HV Polo som det vart jättebra pris på ;) Ett vitt tävlingsschabrak, ny hjälm, pikeur-tröja och ett fleecetäcke som syrran fick i (väldigt) tidig födelsedagspresent (eftersom att mamma inte tyckte att orange/brunt passade ulmus).

Nu sitter vi och pausar inför kvällsshowen som börjar kl 18 ;) Bilder på allt kommer i ett inlägg när jag kommit hem :)




Feb. 27, 2014




Inköpslista GbgHS

Jag, min syrra och min bästis Sara åker imorn till Göteborg Horse Show!! :D Andra gången jag är där och jag ser fram emot den galet bra och stora shoppingen :D Har en del saker som jag ska titta lite extra efter men man vet ju aldrig riktigt vad man kommer hem med.. ;)

 

     x Ridhjälm: den jag har nu har jag haft i kanske 3 år (?) så lite på tiden att byta. Dock så är hjälmar ganska dyra, plus att jag har så litet huvud att det inte finns så mycket hjälmar som sitter bra och dessutom ser bra ut ;) Så om jag hittar något billigt och bra får det väl följa med hem :)

 

     x Tävlingsschabrak: vitt dressyrschabrak att tävla i, gärna 2st så att jag kan byta mellan klasser om det skulle bli svettigt ;) Tänkte kolla om jag hittar något snyggt med lite färgad kant så att kan matcha lite med pannbandet.. ;) Blir väl att med linjal så att inga loggor råkar vara för stora.

 

     x Boots: Ulmus går numera med boots runtom typ jämnt. Iaf i hage och när han rids ut.Boots har en tendens att gå sönder och är lite av en förbrukningsvara. Sist jag var på GbgHS köpte jag ett par asbra boots hos en utländsk monter; så jag hoppas att de är där igen så att jag kan köpa fler ;)

 

Sen kan det hända att något träningsschabrak med matchande benlindor, tröja och strumpor råkar följa med hem… ^^

 

Lite av våra schabrak.. Jag har en sjukdom >< Ska försöka sälja av en del jag inte använder
 
Lite benlindor som hängde på tork i somras ;) Jag <3 Färg!
 



Ytterligare förklaring till "Bortskämda Privatryttare"

Jag skrev ett inlägg här om dagen som handlade om hur man samsas i ridhus. Detta var inte för att "hänga ut" någon utan det var ett sätt att få utlopp för lite inre aggressioner. Jag har fått ett par kommentarer om det och ville bara klargöra att jag inte skriver här för att provocera folk, jag bloggar för jag tycker att det är roligt att skriva av mig lite. De som vanligtvis läser min blogg är min mamma, syster och min kompis Sara. Så nej; jag syftar inte på någon speciell person i det inlägget utan det var bara rent allmänt.
 
Visst, det är klart att de "duktigare" ryttarna måste ha lite mer koll på de som inte ridit lika länge eftersom att de inte har lika lätt att hålla koll på både hästen och vart alla andra befinner sig. I mitt inlägg skrev jag att:"Det beror helt på vem som har lättast förutsättningar att flytta på sig." och det är inte alltid den som rider runt fyrkanten. Ibland har den som är mitt i övningen lättare att styra undan, det jag ville få fram bara är att man kan försöka tänka 3 steg i förväg. Sen visst att det blir fel ibland och man håller på att krocka men då behöver man inte bli sur. Det är klart jag förstår att det inte är någon som medvetet rider i vägen för andra, det här är som sagt bara ett sätt för mig att skriva av mig.



Tisdag

Hyffsat lugn dag idag :) Morgonfodrade våra hästar och släppte ut dom. Richard lyckades stuka foten på bandyn igårkväll så Oliver fick vara med mig någon timme i stallet (Rich har varit hundvakt på fm eftersom mina föräldrar är bortresta och lillebror sover då för han jobbar natt). Körde ut torven och lunchfodrade. Moa var här och red Ulmus. Det var första gången hon skulle rida själv och Ulmus visade inte upp son bästa sida.. När hon skulle hämta honom i hagen så hade grabbarna raceat ett par repor i leran och när Ulmus väl kommit in så var han lite stissig eftersom han var själv i stallet. Så jag hjälpte henne få på sadeln och komma iväg och sen hade det gått bra ;) Ulmus hade hoppat till för några rådjur men vad jag förstod så ramlade hon inte av och båda kom hem helskinnade ;) Fixade allt i stallet till de andra 3 innan jag tog in dom vid typ 17. Jag har bara kvar att släppa Manchester i ridhuset ikväll och kvällsfodra stora stallet ;)
 
 



Jogg med krav

Idag har varit en ganska lång dag. Började med att jobba fm på Sollentuna för att sedan gasa hem och lunchfodra. Fick en timme på soffan innan det var dags att bege sig till Solna för att jobba min ordinarie em där. Hemma vid typ 17:30 och då dö på soffan lite och käka middag. Har haft ont i huvudet hela dagen och kände mig rätt hängig efter jobbet. Kändes som jag hade lite feber så proppade i mig ett par alvedon ;) Vill inte bli sjuk nu inför GbgHS...
 
Gick ut strax före 20 och började göra iordning Ulmus. Syrran hade varit snäll och fixat allt annat i stallet så jag behövde bara rida. Lotta assisterade hovslagaren idag så att Ulmus kunde få nya skor på sig :) Jag red i ridhuset, det blev typ ett joggpass fast med lite krav ;) Jag höll mig på stora mittvolten och jobbade som jag brukar med mycket övergångar. "Kravet" jag hade var att han inte skulle springa på för mycket utan fortfarande jobba på det vi tränar med Björn. Gjorde som sagt inga rörelser utan joggade mer. Ulmus kändes iaf väldigt fin och glad att få arbeta lite mer på riktigt eftersom han tagit de lugnt senaste dagarna med gympadojjan (som Richard hittade i hagen igår; tack och lov!).
 
Imorn är jag ledig från Solna och Moa ska rida Ulmus. Så jag har våra andra 3 hästar att pyssla om, sen ska jag lunchfodra och köra ut lite torv också ;) Måste ta en sväng förbi Täby C också och hämta ut biljetterna till GbgHS ;D
 
På onsdag har mina föräldrar kommit hem igen så då ska jag åka till Solna med Ulmus och träna för Björn :)
 



FML...

Fixade klart i stallet på till lunchfodringen och hann fixa lite med mina schabrak också. Jag har sorterat ut dem som jag inte vill spara och som jag ska försöka sälja ;) Syrran tog in hästarna så jag gick ut vid 20 för att pyssla med Manchester bl.a. Gick med Manne till spolspiltan och borsrade honom, kratsade hovarna och avslutade med att spola benen på honom. Det gick riktigt bra att spola benen idag och spolade honom från båda hållen ;) Sen skulle jag spola benen på Ulmus för att han ska vara torr och fin eftersom hovslagaren kommer och skor imorn. När jag kommer till spolspiltan och vänder honom inser jag att han inte har någon gympadojja på sig. Jippie.. Så någonstans i vår gigantiska lerbunker till hagen ligger en gympadojja som jag måste hitta eftersom den inte är min..*suck. Förstår inte hur han lyckas.



Ulmus i sitt kandar här om veckan ;)



Pannband

Det var några tjejer i stallet som började göra pannband och då blev jag lite inspirerad och bestämde mig för att göra det till våra hästar :) Alla fyra hästarna har fått varsit personligt pannband och Ulmus fick även ett till kandaret. Ulmus pannband till tränset är nog det enda jag inte är helt nöjd med så den kommer nog göras om inom kort ;)
 
Ulmus pannband till tränset (Vitt och Silver)
 
Goldies (Gul/Guld/Orange)
 
Manchesters (Svart/Brun/Guld/Gul)
 
Portos (3 olika nyanser av Grönt/Silver/Vit)
 
Ulmus Kandar (Lila/Silver/Vit)



Lördag

Idag joggade jag Ullebullen en sväng på förmiddagen i ridhuset. Gjorde klart allting i stallet till Ulmus och Manchester på en gång. Sen var det hem för att duscha och byta om innan jag gasade iväg till Uppsala. Det var årsmöte med riddarföreningen Celeres Nordica - kul att träffa alla igen, var ett tag sen sist ;) Sen handlade jag lite mat på väg hem och nu sitter jag i sängen och fixar lite med datorn :) Har sorterat bilder i mappar så att det blir lite mer ordning, sen tänkte jag förbereda lite blogginlägg och försöka trixa ihop en ny bloggdesign då jag inte riktigt är nöjd med den som är nu.. Får se vad jag hinner/orkar med ;)
 
Igår fick Manne ha täcke på sig för allra första gången! :D Han ska inte ha några täcken i hagen för vi vill inte "förstöra" hans fölpäls. Däremot kan det vara skönt för han att stå inne och torka med ett fleecetäcke när det regnat/blötsnöat för mycket ;) Så igår var han väldigt blöt så då tänkte jag att jag kunde testa. Han fick nosa på täcket ihopvikt först, sen gnuggade jag täckesklumpen mot hans bog lite. Han verkade inte reagera särskilt mycket så då testade jag att lägga på det och det blev inga panik-attacker från Mannes håll ;) Han tyckte mest att den var lite spännande och ville dra i den - han gillar att dra i/ha ner saker.. Han stod med täcket på medan jag packade höpåsar. När jag komtillbaka hade han dragit av det halvt (täcket hade endast bogspännen och en löst satt maggjord) men Manne verkade inte särskilt nervös eller stressad av att ha ett täcke hängandes på ena sidan så jag rättade till det och sen drog han inte av det igen ;) Så nu kommer han väl få stå och torka med täcke då och då så borde det inte vara några problem att börja med täcken på riktigt sen när han väl behöver det :)
 
Dålig mobilbild men visst är han söt ^^ Lite kul att han verkligen drunknar i täcken som för våra andra hästar är i minsta laget, det är då man inser hur mycket mindre han faktiskt är.. 
 



Torsdag

Igår jobbade jag på Solna till 12:30. Lollo som var ledig på förmiddagen hade fixat allt i stallet så det enda jag behövde göra var att ta in hästarna på eftermiddagen var att ta in hästarna och rida Ulmus :) Jag hade tänkt ta ett ganska lugnt joggpass i ridhuset men han hade tappat ena bakskon... -.- Bara för att jag sa att de hållt sig så länge nu.. Hovslagaren var redan inbokad på måndag och jag lyckades träffa på Nathalie i stallet och fick låna en "häst-gympadojja" till Ulmus. Så nu kan han gå i hage och ridas fram till måndag utan att det trasar sönder mer ;)



Azrael leker tiger på stalldörren :P



Omstart

Det blev en lite halvt ofrivillig bloggpaus på sisådär en månad. Det beror helt enkelt på att inspirationen var sådär eftersom Ullebullan tappade massa skor och hade inte så mycket intressant att skriva om. Men nu har skorna suttit kvar i en månad(!) (*peppar peppar) så nu tänkte jag försöka mig på det här med att blogga igen ;) Jag tänker inte ha så mycket krav på mitt bloggande, såsom att jag måste uppdatera varje dag utan tänkte mer skriva vad jag känner för när jag känner för det;)
 
Update so far:
Ulmus har som sagt behållt skorna. Vi har varit och tränat för Björn någon gång mer och ska försöka få till att åka till Solna och träna för honom iaf varannan vecka. Jag har börjat rida lite smått med kandar på Ulmus. Björn tyckte att jag ska rida på kandaret 2-3 dagar i rad lite här och var så att han rids in lite på det till MsvC-debuten (som kommer bli i slutet på april förmodligen).
     Jag har jobbat ganska mycket och är för nuvarande stallchef här hemma på Grana eftersom mina föräldrar är bortresta. Men det känns bra med lite cash flow lagom till Gbg Horse Show ;D
     Vi har haft spolspilte-träning med Manchester eftersom han inte gillar att få vatten på benen. Från början var vi 3pers för att ha honom var i spolspiltan, men igår kunde jag spola benen på han helt själv :D Visst han trampar runtlite men han försöker inte att panikartat ta sig därifrån ;)
     Nästa tävling verkar bli LA:3/LA:3 i Heby (Uppsala) den 16:e mars menär än så länge första reserv i båda klasserna. Därefter kanske det blir någon klubbtävling på Solna innan Österåker den 13:e april :)
     Juste... Vi var ju och tävlade på Botkyrka som, vilket jag anade, gick åt helvete :P Ulmus var fin på framridningen. Ekipaget innan mig var struket så när jag kom in på banan fick jag startsignal direkt eftersom domaren fått vänta. Han var spänd genom nästan hela programmet och vi fick jättemissar i galoppen. Är däremot jättejättenöjd med sista inridningen i trav-halt-rygga-fram i vänstar galopp. För där var han avslappnad i traven, jättebra halt och avslappnad ryggning, han spände till lite i fattningen men inte alls mycket - och allt detta gjorde vi HELT spikrakt! Men hon som dömde ger mig aldrig högre än en 6:a om hästen är pyttelite spänd, oavsett hur bra allt annat är (vägen t.ex.) såvi slutade på typ 56%.. Men aja, Ulmus har ju inte startat på 4 månader och brukar bara bli bättre ju mer man tävlar så det lossnar nog lite mer efter ett par starter till ;)
 
Vill ha vår och sol...



Bortskämda Privatryttare

Det är ganska intressant hur man kan särskilja folk som bara haft egen i privatstall och mot folk som är vana att rida på anläggningar där det står folk som jobbar med att rida hästar.

     De förstnämnda håller sig till ridhusreglerna och ridhusschemat över hur ridhuset är bokat in i yttersta detalj. Man håller till höger och snabbaste gångarten på spåret. Ska man mötas så ska den ena trycka sig uppåt väggen och den andra ska inte vara närmare än kvartslinjen för att det inte ska bli för trångt – hästar kan ju bli sura och sparkas!

     Men borde man inte kunna räkna ut att om ett ekipage har legat 20 varv på volten vid C så ska ekipaget 90% av gångerna fortsätta 20 varv till på volten? Varför då lägga en diagonal rakt igenom volten och inte göra den lite kortare så att man kommer ut på långsidan innan ens volt börjar? Eller om man skrittar runt fyrkanten och en travar på volten; ska den som travar behöva akta sig för den som skrittar istället för den som skrittar på lång tygel stannar upp en sekund så att den travande kan passera?

     Jag blir så himla trött ibland på ryttare som hela tiden ska ha företräde – visst, jag kräver också företräde ibland. Men jag tycker att den som är mitt i en travökning, öppna eller skänkelvikning har företräde framför en som bara rider runt fyrkanten. Det beror helt på vem som har lättast förutsättningar att flytta på sig. Ingen ska behöva avbryta sin övning eller sakta av för att akta sig för någon. Sen så ska man ju såklart inte heller välja att göra en övning/rörelse där det blir omständigt för folk att ha uppsikt. Men om jag redan ligger innanför spåret fast än jag borde vara på spåret eftersom jag rider i vänster varv så betyder inte det att du måste lägga dig ytterligare innanför mig.. Ridhusregler är till för att underlätta men ibland är det smidigare att vara utan dom. Man kan ha dom som grundtanke men man måste tänka lite själv också.

    Jag tycker att man märker väldigt snabb om en annans häst är rädd av sig eller om den tycker att det är obehagligt att man kommer nära, då är det självklart att jag håller avstånd. Men om man har en häst som inte tycker om andra, då kanske man ska markera det med en röd rosett i svansen – då är det klart och tydligt för alla. Då slipper man utlägg om hur dens häst hade en traumatisk uppväxt, som å andra sidan inte lär bli bättre om den inte utsätts för lite hästkontakt... Ofta kan jag tycka att det är ryttarna som är mer rädda för läktarna än vad hästen egentligen kanske är.

 

När jag jobbade i Skåne var det 3st Grand Prix-ryttare som delade ridhus. På eftermiddagarna hade de ibland dressyrträningar samtidigt eftersom alla vill ha så mycket lektioner som möjligt för att tjäna pengar. Så vissa kvällar kunde en rida lektion för Ebba på volten vid A, Mia hade lektion på stora mittvolten medan Mattias hade lektion vid C. Samtidigt som tränarna försöker överrösta varandra rider 3 andra ryttare fram till sina lektioner medan en annan skrittar av. Allt detta i ett 60m-ridhus. Och vet ni – det fungerade helt OK! Och inte pga av att ryttarna var så himla rutinerade utan för att man lyssnar och håller uppsikt för varandra.

    Hemma i vårt 60m-ridhus så tycker vissa att det är ” trångt” om man är 4st i ridhuset samtidigt. Dessutom är det nästan mellan- och högstadietjejerna som är bättre på att hålla uppsikt än de vuxna. Jag vet en del stall där det finns vissa ryttare som hoppar av sin häst om det kommer in ett ekipage som den anser ’odresserad’. Suck. Var glad att det ens finns ridhus. När jag var liten fanns det en utevolt och när den frös så var det stubbåkern som gällde ;)

 

Man har inta alltid turen att rida ensam i ett nyharvat ridhus, så turas om att visa hänsyn och fastna inte i eran egna bubbla. Jag lovar att ingen annan i ridhuset har fö avsikt att döda er ;)

 

Full rulle på en riddarträning