Äntligen kikar solen fram

Det har regnat sen i söndags men nu har det blivit uppehåll och solen har kommit fram. Idag hade vi unghäst på morgonen. Jag longerade Izáck och fick testa ha inspänningar. Han var jättefin på slutet och höll sig lugn hela passet. Emelie fick hänga eftersom jag inte vet hur knävecket känns av att bli uppkastad. Så Emelie hängde först i båda varven och fick avsluta med att slänga över andra benet och sitta i sadeln med båda fötterna i stigbyglarna! :D Izáck skötte sig jättebra och vi ska jobba på samma sätt imorn.
 
Nu har vi föreläsning om sadelinpassning vilket är väldigt intressant! :) Vi ska dessutom få komma med våra hästar imorn och få våra sadlar kollade hur bra de ligger, helt gratis! :) Ska bli väldigt spännande att se hur bra Mannes sadlar ligger nu när han ändrats ganska mycket i kroppen. Ulmus får avstå eftersom han tappat så mycket muskler över ryggen och inte kommer kunna få en rättvis bedömning.
 
Manne som fölis <3
 



När det inte riktigt går som planerat

I söndags var vi ju med om en avramling som övergick till en trafikolycka. Detta är vad som hände:
 
Jag och Rebecka skrittade ut ihop för första gången sedan innan Ulmus bukhinneinflammation. Vi hade skrittat i nästan en timme och hästarna hade skött sig jättebra. Tyvärr var det rätt dåligt väder, regnade större delen av ridturen och det blåste iskallt och väldigt mycket. Jag fick bara med mig ett tjockt ländtäcke ner och båda hästarna är ju klippta. Manne fick ha det tjocka ländtäcket och Ulmus fick ha ett tunnare ländtäcke samt ett fleecetäcke över sadeln och rumpan som Rebecka satt på.
 
Sista biten tillbaka till stallet rider man längs med en ganska slingrig och asfalterad 50-väg. Vi har precis kommit upp på sista raksträckan när jag ser att en sån här orange reflexpinne i kanten på vägen (som de satte ut för ett par veckor sedan) har fastnat under Ulmus fleecetäcke, som skrittar framför mig och Manne. Pinnen får en väldig fart och slår kraftigt fram och tillbaka när den släppt från täcket. Manne hoppar till och jag glider på sidan, klamrar mig fast samtidigt som jag försöker få ett grepp om manen för att kunna dra mig tillbaka upp i sadeln. Det hjälpte ju inte direkt att jag dagen innan kapat av manen lite extra kort för att han behövde friseras...
 
Jag blir kvar hängandes på sidan när Manne börjar svänga runt. När han vänt 180grader upptäcker han bilen som stannat precis bakom oss och eftersom att moderna bilar är så himla tysta så har inte Manne hört att den var så pass nära bakom oss. Bilen hade stannat i väntan på att köra om men stod kvar stilla när de såg att jag höll på att ramla av. Manne (som hade börjat svänga runt med mig hängande på sidan) kastar sig istället åt andra hållet när han får syn på bilen, då kan jag inte hålla mig kvar längre utan dimper i backen samtidigt som Mannes bakben tappar greppet på den blöta asfalten. Mannes bakben glider undan honom varpå han får in ett ben under bilen. Jag känner att jag får en hov i nacken men tänker samtidigt att jag måste vända mig så att jag ligger på rygg så att jag ser var hästen tar vägen. När jag sedan ligger på rygg så ser jag att jag ligger mellan Manne benpar under magen på honom och att hästen står tvärs över mig. "Nu kommer jag bli trampad på" hinner jag tänka innan Manne börjar steppa runt. Han vet inte vart han ska ta vägen riktigt då han inte vill trampa på mig men han inte har någon stans att ta vägen då det är en bil på ena sidan och staket på andra. Tillslut försvinner hästen. Jag känner efter lite extra innan jag börjar sätta mig upp. Jag ser då att Manne har ställt sig vid Ulmus och blivit fångad av Rebecka som suttit av. Jag ställer mig sakta upp och känner först inte om eller var jag är skadad. När jag står upp känner jag att jag är lite öm i knäna och att jag förmodligen blivit trampad där. Jag kan gå tillbaka till stallet utan större problem där bilförarna skulle möta upp oss.
 
Det var två män som hade suttit/kört bilen, en man i 50års-åldern och en lite äldre man. Först frågade de inte ens hur det var med mig eller hästen  utan verkade mest bekymrad om sin bil och var den blivit repad. Efter en stund frågar de hur det är med mig. Jag tror att de var väldigt chockade båda två och det är nog sista gången de stannar nära bakom en häst, även om den verkar lugn först.
 
Rebecka konstaterar att jag har ett hovavtryck på nacken av jackan och vi får vägbeskrivning av stallägaren till närakuten i Lund. Manne verkade att bara ha fått ett par ytliga skrapsår på ena hasen. Jag och Rebecka åker hem och byter om innan vi åker till ortoped-akuten där jag fick vänta på en läkare i 7.5h. Läkaren var jättetrevlig och hon gjorde en väldigt grundlig undersökning av nacken (fastän jag inte hade särskilt ont i nacken) och klämde igenom benet jag hade mest ont i. Hon konstaterar att det inte finns några ledskador och att jag enbart fått som en lårkaka i knävecket samt lite blåmärken på andra benet där jag också blev trampad. Inga tecken på skador i nacken.
 
Jag och Manne mår löjligt bra under omständigheterna och hade helt enkelt änglavakt. Dels hade jag kunnat bli trampad på värre ställen (typ ansiktet, magen..) och dels så hade han lika gärna kunnat trampa av mig ledbanden i knäna eller ännu värre nacken. Om bilen inte hade stått still utan varit i rörelse så hade Manne nog inte klarat sig med bara ett par skrapsår.. Så vi tackar det högre makterna att alla klarade sig utan allvarliga skador och skrittar en omväg i fortsättningen för att inte skritta längs vägen på det slingriga stället. Jag kommer fortsätta rida med ländtäcken då jag egentligen inte tycker att det var täckets fel utan snarare en kombination av alltihop. Sånt här är ingenting man riktigt kan förutse utan det handlar snarare om att vara medveten om vad som kan hända. 
 
Bild från uteritten i söndags när vi precis skrittat iväg. Olyckan hände borta vid det röda huset på vägen hem.
 



Nu har man hunnit stanna upp för att hämta luft vid ytan igen

Det var ju väldigt fullt upp förra veckan, det blir det när man har stalltjänst och det känns lite extra när man har unghäst varje dag. Under körblocket hade vi bara körlektion 3 dagar i veckan och man känner skillnaden nu. Dessutom har vi ungefär tre miljarder inlämningar/redovisningar kommande två veckorna så plötsligt drunknar man i plugg.
 
I fredagskväll hade vi klassfest, det blev en ganska tidig men rolig kväll :) Efterlängtat sovmorgon på lördagen innan jag och Rebecka begav oss till stallet för att fixa. Jag var funktionär på kvällen och var insläpp till collecting ring mellan 16-20. När klasserna var slut kom Rebecka och hjälpte oss bygga om banan innan vi åkte hemåt. Söndagen började med fodring och utsläpp av alla hästarna. Vi skrittade ut direkt efteråt på Manne och Ulmus och hade hunnit skritta en timme för att, när vi hade 20m kvar hem till stallet, vara med om en "trafik"-olycka. Resten av dagen spenderades på ortoped-akutens väntrum i Lund och jag fick meddela tävlingsansvarige på Flyinge att jag inte skulle kunna vara funktionär de fyra klasserna som jag var uppskriven på... Kändes lite jobbigt då jag visste att de redan hade extrem brist på funktionärer men man måste åka in och undersökas om man slagit i nacken vid en ridolycka. Bra besked från läkaren åkte vi hem, stannade för att handlade mat och var väl hemma i sängen vid kl 21.
 
Igår vaknade jag upp lite lätt mörbultad och lite blåare än dagen innan. Vi hade föreläsning om benställningar på fm, efter lunch var det några som redovisade på ridteorin och skoldagen avslutades med unghäst. Idag har vi bara haft unghäst på morgonen. Jag har bara suttit på läktaren de här två unghästlektionerna eftersom jag inte är 100% reaktiv att flytta på mig om det behövs. Men Emelie gör ett jättebra jobb med vår unghäst Izáck! Han har blivit longerad med gummisnodd och sedan med en inspännning på utsidan. Hon har kunnat hänga på honom med tån i stigbygeln och imorn är det dags för longering med två inspänningar samt att Emelie eventuellt ska få sitta upp helt för första gången! :) Jag ska försöka longera imorn iaf :)
 
Gammal bild från uteritt i Skåne innan löven trillade av. 
 



Lång dag idag

Stalltjänst, löshoppning, halv frukost, mocka och fixa klart till mina egna hästar, andra halvan frukost till lunch, 3h föreläsning, EMstalltjänst, rida Manne, middag, nu sova. Trött. Börjar 6:30 imorn så det är bara att ladda batterierna 💪🏻

(null)




Tuesday

Började dagen med morgonHAV. Hade sedan seminarium där vi fick arbeta i grupper med att svara på frågeställningar om grovfoder och tuggtider. Det gick bra och min grupp arbetade bra ihop :) Sedan åkte jag och Rebecka till stallet, mockade och fixade klart allt innan vi gick en promenad med Ulmus.
 
Hade sen unghästlektion där vi först longerade (jag fick longera helt själv idag för första gången :)) och sedan fick Emelie börja hänga lite vilket Izack skötte jättebra! :) Dagen avslutades med eftermiddagsHAV. Skulle ridit Manne idag men han fick vilodag idag istället så rider jag imorn då han egentligen skulle vilat. Hade inte käkat så mycket frukost och ingen lunch så kände att jag inte riktigt var i skick att rida... Nu har jag varit på Ica och fixat matlåda till imorn så borde orka bättre då ;) 
 
Imorgon ska vi löshoppa unghästarna, Ulmus ska promenera och Manne ska dressyra. Sen lite stalltjänst och föreläsning på det ;)
 
Jag och Manne på 3års-testet. Tänk att det redan gått 2år sen dess... <3
 
 



Mån 08:51 och jag vill redan att veckan ska vara över...

Trött. Dagen igår var rätt lugn, lite för lugn tror jag. Åkte iväg till stallet en sväng på em för att ha intaget och rida Manne en sväng. Annars hände det inte mycket igår, vilket egentligen var väldigt skönt.
 
Den här veckan är min HAV-vecka vilket innebär att jag börjar senast kl 7 varje dag. Idag svängde jag förbi stallet innan skolan för att ge Ulmus sin magmedicin och sätta på hästarna bootsen. Jag tog av dom igår för att spola benen och göra rent bootsen. Jag hängde dom utomhus på tork vilket inte var superbra då det var frost inatt och jag möttes av frusna boots imorse... MorgonHAVet flöt på bra och nu har vi föreläsning.
 
Det blev en lite annorlunda måndag idag då vi inte har någon ridteori efter lunch och de har tidigarelagt unghästlektionen i em så jag slutar kl 13. Har ju däremot em-HAV som börjar tidigast 15 så det blir ett glapp där. Men iaf en lite lugnare måndag än vad det brukar vara. Rebecka rider Manne idag och jag ska promenera Ulmus. Ulmus ska börja sättas igång nu lite lugnt.
 
En annan grej som händer den här veckan är att det är hopptävlingar på Flyinge i helgen från 120-145cm så då ska jag vara med och funktionera lite ;)
 
<3



Planen för dagen

Idag har jag utsläppet i vårt stall vilket passar bra eftersom att Ulmus ska ha ett pulver för magen morgon och kväll. Man kan inte göra iordning det i förväg för pulvret verkar bara direkt efter man öppnat påsen.. Så jag siktar på att vara i stallet typ 7:45 för att kunna börja leda ut hästarna vid 8. Jag och Rebecka hann mocka Mannes hage ett sista varv igår em innan solen gick ner så idag ska Ulmus få släppas ihop med Manne igen! :) Hoppas att hästarnas skor sitter kvar efteråt... Sedan tänkte jag mocka och fixa lite i stallet, samt mocka ur Ulmus sjukhage för att ha det överstökat. Rebecka rider Manne idag och jag rider honom på imorn :)
 
Dom bästa <3



Ännu en vecka har gått

Då har ännu en vecka passerat här i Skåne-land. Veckan började med att förkylningen höll i sig men har kunnat vara med på alla lektionstillfällen iaf.Nu börjar förkylning försvinna men hostar lite fortfarande. Under veckan har vi fortsatt med longeringen med vår unghäst, löshoppat och plockat vargtänderna på unghästarna. 
 
Manne har hållt igång under veckan och fortsatt sättas igång. Ulmus är friskförklarad men har fått vila den här veckan för att återhämta sig ordentligt. Nästa vecka ska han börja promenera igång lite innan vi börjar sätta igång honom på riktigt. Det kommer gå lite långsamt eftersom han tappat mycket muskler.
 
I helgen är det inget speciellt som är planerat så vi får se lite vad vi hittar på ;)
 
Längtar redan till våren..



Friney

Vaknade med feber imorse. Rösten är fullständigt borta och försöker kraxa fram meningar. Åkte till stallet imorse för att medicinera Ulmus, kolla hur benet ser ut och ta en liten promenad. Han var väldigt pigg och glad iaf och benet såg liiiiite bättre ut så vi håller tummarna. Mockade hans box innan jag åkte hem och la mig igen. 

(null)
<3



Tävlingsplaneringen

Rebecka missade ju första tävlingen med Ulmus pga hovböld och fick starta Manne istället. Nu missade hon båda sina tävlingshelger pga bukhinneinflammationen. Jag var anmäld till ett par starter i dec men har strukit mig från dessa då Ulmsu inte kommer vara tillräckligt igång då. Han tappade väldigt mcyket vikt och muskler under veckan på Helsingborg så det kommer ta ett tag att bygga upp honom igen.
 
Manne var fån början anmäld till hopptävlingen i tisdags här på Flyinge men vi strök den då vi bestämde att han skulle få vila istället. Vilket såhär i efterhand var väldigt skönt då jag blev genomförkyld... Manne har en hoppstart i dec som bli den sista för i år som det ser ut nu. Under våren ska vi fokusera på dressyrtävlandet och terrängträning :)
 
Det kommer nog dröja ett tag innan Ulmus är på tävlingsbanan igen.. :(
 



Vi lever. Typ.

 Dålig uppdatering här. Förra söndagen upptäckte Rebecka att Ulmus hade kolik på morgonen när hon skulle börja förbereda sig inför att åka och tävla med honom. Tävlingen fick strykas och det blev promenader och besök av distriktsveterinären på morgonen som konstaterar förstoppning. Han blev märkbart piggare efter veterinärens bahndlingar och fick upp aptiten. Frammåt kvällen blev han sämre igen, väldigt hängig, tappad aptit och feber på 39,9. Vi ringer distriktaren och kommer fram till att det är bäst att åka in till Helsingborgs Hästklinik på en gång. Görel, Amindas (stallchefens) mamma är jättesnäll och skjutsar dit oss. Febern har gått ner ite när vi kommer fram och de börjar undersöka honom och tar ett bukpunktat. Bukprovet visade på en väldigt kraftig bukhinneinflammation med ett värde på 411miljarder vita blodkroppar, en frisk häst ska ligga på i princip noll och en sjuk häst brukar ha 5-10miljarder... Så hans värdde var på ungefär 40ggr så högt som en "normalt sjuk" häst. Inte så konstigt att han hade feber. Han blir kvar på Helsingborg och vi åker hem.
 
Två dagar senare upptäcker de vid rektalisering att han har en massa larver i träcken och ger oss då den troligaste orsaken till vad som orsakat bukhinneinflammationen. De kan ju inte säga till 100% att det är exakt det, men vår gissning är att masken i magen har fått tarmen eller lumfknutorna i tarmen att överarbeta och då utsöndrat något ut i bukvätskan som då blivit inflammerad, vilket i sin tur också ledde till fröstoppning. 
 
Ulmus stod på kliniken från sön 29okt-tis 7nov innan han äntligen fick komma hem igen <3 Han får antibiotika en vecka till och ska ta nytt blodprov och bukpunktat på mån för att se så att det går åt rätt håll. När han åkte hem i tisdags hade han ett värde på ca 4miljarder vita blodkroppar så det har ju redan gått ner väldigt mycket. Han får stå i sjukhage under fm och promeneras flera gånger om dagen.
 
Igårkväll när vi skulle promenera så är han (såklart) väldigt tjock i ena bakbenet... Första tanken är lymfangit men vi hittade inget sår som skulle kunnat orsaka det. Vi ringde veterinärerna på Helsingborg och de tyckte att vi skulle avvakta då det kunde vara en cirkulationsstörning eftersom han stått på box i en vecka. Han är ju 17år och då är det inte så konstigt om cirkulationen är lite sämre ;) Det såg lite bättre ut efter promenaden imorse så vi hoppas det går ner i takt med att han rör på sig. 
 
Jag blev ju såklart superförkyld i måndagsmorse och varit däckad. Så Rebecka har varit till jättestor hjälp och kunnat ta Manne de här dagarna. Även väldigt glad att hon kan ge Ulmus penicillin i muskeln då jag inte kan det. Får väl ta och lära mig nu eftersom hon åker hem till Stockholm över helgen :P
 
Manne vilade hela förra veckan då han känts lite trött. Egentligen rätt pigg i reaktionerna men inte så mycket ork. Han har mini-igångsättning den här veckan. Han har varit lite rinnig i ögonen men hoppas att han ska kännas lite bättre nu efter vilan. Väldigt stor omställning för honom med nya rutiner, underlag och omgivningar.
 
Skolan har flutit på (förutom senaste dagarna när jag varit hemma sjuk då) och jag överlevde och blev godkänd (till allas förvåning! Inte minst min egen..)  på palpationsduggan  vi hade förra veckan.
 
Finaste Ullebullen <3 Hoppas han blir helt bra nu och kan gå i hagen med Manne igen.