Äntligen Fredag <3

Väldigt skönt att den här veckan börjar ta slut så att man kan ta det ite lugnt ^^ Det har varit tidiga morgnar och sena kvällar i stallet hela veckan. Imorn behöver jag inte lämna huset förrän kl 11:30 - SÅ SKÖNT! Det är en underdrift att påstå att det är efterlängtat med ordentlig sovmorgon. 
 
I torsdags hade vi först pedagogiklektion innan det var dags för tappsko-examen. Efter att fyra stycken väldigt nervösa hippolog-studenter genomfört alla momenten så fick vi reda på att alla blivit godkända! *Puh! Det gick faktiskt bra, ett par småsaker som höll på att bli missar men inga stora saker :) Så det känns väldigt skönt att ha första exeminationen avklarad och godkänd :)
 
Ulmus var superfin att rida igår! Rebecka red Manne och jag red Ulmus. Vi skrittade bort till Melonbanan där jag arbetade honom lite i skritt och trav medan Rebecka red lite programdelar. Ulmus var superpigg och glad! Det mesta arbetet gick till att bromsa ;) Det är så kul att rida honom när han inte dressyrat på ett tag för han blir så himla samarbetsvillig hamnar i ramen mycket snabbare. Så igår fick han guldstjärna!
 
Idag har jag haft körning på morgonen, var funktionär under lunchen och sedan hade vi lektion i uppvisningsskick på em. Åkte sen direkt till stallet och tog in Ulmus för att rida. Idag var han förvånansvärt lugn på stallgången (tror att det var överskottsenergin som tog fram hans dåliga beteende i onsdags ;)). Skrittade till Melonbanan där jag travade ca 5 varv i båda varven. Skrittade vidare till Galoppbanan, egentligen mest för att checka av underlaget där inför helgen. Jag passade på att trava en tredjedels varv när jag ändå var där innan vi skrittade vidare hem :) Återigen guldstjärna! Skönt att han börjar kännas som vanligt ;)
 
I helgen ska Ulmus få börja galoppera lite smått. Manne vilade idag och Rebecka ska trimma lite imorn inför tävlingsdebuten på söndag. 
 
Det här hade inte varit "godkänt uppvisningsskick" enligt Flyinge-modellen... (Jag och min b-ponny Madicken för kanske ca 15 år sen)



Robotgräsklippare - Ulmus, 1-0

Jag skulle ju ha 2.5h mys i stallet igår med Ulmus; det blev inte riktigt så... Jag började med att ta in Ulmus när jag kommer. Han beter sig som en åsna på stallgången (vilkat han brukar göra så det kändes snarare som ett tecken på att han är pigg och sitt "normala" jag) och hoppar fram och tillbaka, skriker efter Manne (som är 20m bort vid grinden) och bajsar typ 3ggr. Jag hoppar upp och skrittar iväg längs vägen bakom stallet och då är han hur lugn som helst.
 
Jag tänkte att jag skulle skritta vägen runt Granelund för då lir det ca 30min framskrittning innan vi kunde testa trava lite på grusvägen. Han håller sig superlugn hela tiden och skrittar på bra framåt. När vi närmar oss grusvägen börjar jag jobba honom lite i skritten och han känns väldigt avslappnad och arbetsvillig. Vi kommer fram i trav och han är fortsatt avslappnad. Han känns inte helt 100 i traven; antingen för att vägen är för hård, trampar på någon större sten eller att han känner av där han haft hovbölden/såret på senan. Han har ju väldigt tunna sulor så jag tänkte att det är nog ingen fara. Så jag saktar av och tänker att jag kan skritta vidare bort mot Hastings där det är mjukare. Vi hinner skritta kanske 50m innan Ulmus stannar för att han får syn på något. Jag kollar på vad det är han har sett och får då se en robotgräsklippare som är igång på en liten villatomt. Utan förvarning vänder Ulmus 180grader och sätter av i sken(!). Jag hade ju halvlånga tyglar, tappar stigbygeln av han vänder, och försöker då på en tygel (dvs den jag fick grepp om) att försöka stanna honom. Jag försöker liksom styra honom lite in i en häck som går längs ena sidan för att få stopp på honom, samtidigt som jag försöker få tillbaka stigbygeln. Tillslut får jag stopp men det tog säkert 50m. 
 
Ulmus är ju livrädd för kossor så det har ju varit lite liknande när vi skulle rida förbi kohagen hemma, aldrig att han skenat utan mer hoppa baklänges ner i ett dike. Då fungerade det att man hoppade av och ledde honom förbi det läskiga eftersom han kände sig trygg att jag gick mellan honom och det läskiga. Därför satte jag av igår och skulle leda honom förbi robotgräsklipparen. Ulmus var ett kräk. När vi kom i höjd med gräsklipparen så skulle han liksom försöka springa iväg med mig på släp och när han inte kom framåt försökte han springa runt mig. Han gick och tryckte sig mot mig och hade noll respekt. Tillslut kommer vi bort en bit förbi gräsklipparen och jag hoppar upp igen. Ulmus fortsätter att blåsa upp sig som en hingst och går och fräser ut luft genom närborrarna. Vi typ piaff-passagar hemmåt. Då blir jag så jävla irriterad och tänker att nu om han nu har energi att gå i gp-fom och passage halva vägen hem så kan han gott jobba lite till. Skrittade vidare bort till Hastings och travade honom ett par varv där och minsta lilla han försökte glida ur ramen så tryckte jag in honom i ramen igen. Sedan fick han skritta hem. Han var väldigt svettig när jag kom hem... *suck. 
 
Jag bestämde mig för att passa på att bada honom lite när jag ändå behövde spola av honom. Det gick jättebra i typ 15min tills Ulmus nosade på eltråden till longeringsvolten (som är precis bredvid spolplatsen), kastar sig och sliter av grimskaftet. Yay. Fick tag på Ulmus efter ett par min då han travade till Mannes hage. Spolade av honom klart samtidigt som jag höll i honom, på med boots och sen ut i hagen. Hann inte mocka då jag behövde åka och vara funktionär.
 
Jag fick stå som insläpp i Craaford, dvs.ropa fram folk till collecting-ring. 60 ekipage i klassen så det tog ett tag. Sedan käka middag innan vi byggde torsdagens bana. Sedan tillbaka till stallet för att mocka, så var klockan 19:30. Var hemma typ 20:20 från stallet. Då duschade jag innan jag dog i min säng för kvällen.
 
Åsne-kräk. Men fin är du <3
 



Dagarna Flyger Förbi

Det är redan onsdag! Känns som måndag.. Jag ska skriva ihop ett inlägg om körningen idag och i måndags men det har gått bra iaf :) Igårkväll hjälpte jag och Rebecka till att bygga bana och fick pizza som tack. Vi fick även hämta ut våra Flyinge-indoor-jackor :D Det blev en sen kväll i stallet, ulmus fick gå en promenad och Rebecka joggade Manne på grusplanen. 


Imorse samlades vi i stallet 7:30 gör körning, zzzz.... Efter det åkte jag till Granngården och köpte sjukvårdssaker (det lilla jag hade med ner börjar ta slut). Hann precis tillbaka för att se studentklassen på Flyinge och har nu käkat frukost/lunch. Har 2,5h innan det är dags att vara funktionär så ska bege mig till stallet och pyssla om Ulmus.




Vill komma igång och träna på eiktigt igen <3




Flyinge Indoor 2017

27sep så går Flyinge Indoor av stapeln! Det är ett evenemang som är igång ons-lör och jag kommer att vara lite funktionär. Som det ser ut nu ska jag vara funktionär under klass 4 imorn (130cm), banpersonal under klass 10 (135cm) på fredag och sitta i domartornet under den avslutande 150-klassen på lördag! Jag ska även hjälpa till att bygga bana ikväll :)
 
Under veckan har de hoppklasser från 120cm till 150cm och dessutom en 110cm-klass som är enbart för Flyinge-elever! Hade varit jättekul att vara med där men Manne är varken igång eller redo för 110cm på onsdag, och inte jag heller.. ;)
 
Det ska bli kul att samla på sig lite mer erferenheter om vilka system och hur mycket som krävs för att driva en sån här tävling. Sen är det ju så att jag bara ser tippen på isberget men bara det ger en ganska bra inblick på hur mycket "synligt" folk som krävs. Det är ju även väldigt roligt att få kolla på så mycket duktiga ryttare och hästar! Det är inte så ofta jag väljer att åka och kolla på tävlingar med större klasser när jag bott hemma då man ofta har andra saker att fylla upp helgen med ;) Och även när jag tävlat med Manne så hinner man inte kolla på så mycket andra ekipage då det brukar vara fullt upp att sysselsätta honom eller hålla koll på honom i transporten.. :P
 
 



Grana <3

I fredags kväll åkte jag hem till Grana och umgicks med Richard och familjen hela helgen. Det var så himla härligt att komma hem och bara vara. Det enda "måstet" var att bära in terrängbanan för vintern. Jag har inte behövt ställa väckarklockan utan den enda tiden jag har behövt passa var flyget hem igårkväll. Väldigt skönt att komma hem och fylla på med energi. Rebecka hämtade mig på flygplatsen igårkväll och på vägen hem kunde vi "catcha upp" på allt som hänt under helgen. Rebecka har ju hållt ställningarna i Skåne med våra hästar och Emelie hjälpte mig med Taggen.
 
Idag hade vi ett mini-grupparbete där min grupp samlades i cafeterian och vi var klara till kl 10 (väldigt skönt då vi annars skulle ha lektion till 11:30). Jag åkte hem och hämta cykelhållaren och sen åkte jag och Emelie och lämnade in cykeln på lagning. Handlade även mat för resten av veckan. Käkade lunch hemma och nu har vi ridteori där vi håller på att gå igenom gångarterna.
 
Sista passet för idag är körning och efter det ska jag till stallet med Reebecka och fixa till våra hästar. Ulmus är lite svullen i det andra frambenet (där han inte hade hovbölden) och Manne har lyckats trampa till skon så att ena sko-skänkeln står ut så vi får se vart och hur intensivt ridpasset blir ;) Det är bestämt iallafall att Rebecka startar Manne på söndag så tanken är ju att hon ska hinna träna lite programdelar på honom. Sen ser vi mest starten på söndag som lite rutin-runda, kanske mest för Manne ;)
 
 
 
 



Manne och Vattenslangen

I stallet, där Ulmus och Manne är uppstallade, finns det ingen spolspilta och inget varmvatten. Det finns en trädgårdsslang utanför stallet där man kan spola av utrustning eller hästen. För ett par veckor sedan hade jag och Rebecka ridit ut och ”busat runt” i vattenhindrena på terrängbanan. Vi travade igenom vattnet flera gånger så när vi kom tillbaka var hästarna blöta, leriga och sandiga på benen och under magen. Då tänkte vi spola av hästarna för att de inte skulle få skav och för att de skulle bli lite renare. Rebecka står vid slangen och håller hästarna medan jag går och sätter på slangen. Manne får panik. Det var tydligen det värsta han hade varit med om i hela sitt liv. *djävla dramaqueen…. Han brukar kunna bli rädd för saker men brukar stanna när tygeln/grimskaftet ”tar slut/tar stopp” men nu släpade han liksom iväg en när han blev rädd.

 

Efter att han flera gånger bara kastat och kastat sig bakåt och blev helt låst så började jag tvinga honom på en volt runt mig. Alltså istället för att han panik-backar ifrån mig så trycker jag ut honom så att han går på en volt runt mig, lagom avstånd ifrån men utan att fly från mig. Då blev han liiite lugnare och vi gick fram till slangen. Fortfarande extremt läskigt enligt Manne. Bredvid staketet där slangen hänger står det ett släp parkerat. Då fick jag Manne att ställa sig mellan släpet och staketet för att underlätta för mig att han inte kan kasta sig i sidled på samma sätt. Rebecka ändrade så att vattenstyrkan blev lite svagare och sen gick han att spola. När han väl insåg att det bara var vatten så gick det bra sen.

 

I förrgår så blev Manne väldigt sandig/lerig igen av att galoppera på galoppbanan så jag tänkte att jag skulle ge mig på slangen igen. Tar av honom sadeln och sätter på slangen på ”halvfart”. Vi närmar oss slangen och Manne blåser upp näsborrarna och är märkbart spänd. Inte lika panikslagen som sist men märkbart spänd. Parkerar honom mellan släpet och staketet igen och det är bara att spola av honom. Märktes knappt någon skillnad mot när jag spolat honom hemma i spolspiltan vilket var SÅ HIMLA SKÖNT! Det känns som att han tror lite mer att han står i en spolspilta när han är parkerad mellan släpet och staketet och blir då lugnare för att han känner igen situationen. Så förhoppningsvis är det inga problem att spola honom snart, även utan fållan ;)

 

Gammal bild från arpil förra året när vi var på terrängkurs hos Mattias Gustafsson
 



Friyay

Imorse fick Ulmus äntligen på sig en sko igen och fick gå ut i hagen <3 Han var så himla glad (Manne med!) och galopperade glatt iväg. Det gick inte särskilt fort eftersom han förmodligen är rätt stel av 2dgr på box. Nu gäller det att hålla stenkoll på skon så att den inte glappar eller lossnar. 


Det drog ut lite på tiden att ha hovslagare så blev rätt sen till körningen. Jag brukar försöka vara i stallet och börja göra iordning hästen 30-45min innan vi börjar. Idag kom jag dit 10-15min innan... Som tur är har jag världens bästa gruppkompisar som hjälpte mig att ta in och borsta av Taggen så att jag kunde lägga på selen direkt när jag kom! <3 

Själva körningen gick ganska bra förutom att Taggen var lite loj. Kändes inte lika pigg som vanligt vilket gjorde att jag fick driva lite mer. Underlättade lite då jag kunde använda spöt som innerskämkel lättare utan att han hoppade iväg. Vi red ute på stora grusplanen och tränade på serpentiner och ryggningar. Tycker att Taggen gjorde det bra! :)

Åkte hem på lunchen och käkade innan det var dags för lektion om bandagering. Halva klassen gick till stallet och tränade på "uppvisningsskick"; dvs knoppa och linda. Min halva av klassen höll till i vagnslidret och fick öva på att linda olika bandage. Vi gick bl a igenom vanlig bandagering av sår, galoppbandage, våtvärmande omslag och gips. Även mycket diskussion om sårvård och vilka produkter mannfaktiskt bör ha i stallets sjukvårdslåda. Kändes som en väldigt praktiskt nyttig lektion!

Vi slutade strax före 16, åkte direkt till stallet för att fixa klart där tillsammans med Rebecka. Hem och duscha och nu sitter jag på flygplatsen på väg hem! :D Är hemma fram till söndag kväll och Rebecka tar hand om Ulmus och Manne i helgen. Moa skulle hjälpa till och rida och Emelie ska hjälpa mig promenera Taggen. Skönt att ha så hjälpsamma klasskompisar! :)


Första gången jag flyger helt själv....




Tävlingsplanering ht 2017

Tävlingsplanering:

1okt – Rebecka och Ulmus eller Manne LB (Torns RF)

14okt – Rebecka och Ulmus LB(/LA) (Lunds CRF)

19okt – Jag och Ulmus MsvC (Flyinge HSK)

24okt – Jag och Manne 90/100 (Flyinge HSK)

5nov – Rebecka och Ulmus LB(/LA) (Eslövs RK)

7nov – Jag och Manne 100 (Flyinge HSK)

6dec – Jag och Ulmus MsvC (Flyinge HSK)

9-10dec – Rebecka och Ulmus, Jag och Manne LC/LB (Flyinge HSK)

14dec – Jag och Manne 100(/110?) (Flyinge HSK)

 

Planen för Rebecka och Ulmus är att starta ett gäng LB-dressyr och eventuellt någon LA om det känns bra i LB :) 4st LB inplanerade i nuläget. 1okt kanske Rebecka startar Manne istället eftersom Ulmus haft en hovböld. Vi ska bestämma senast imorn vem och om hon startar då.

 

Planen för mig och Ulmus är att starta ett par MsvC, kanske någon LA också beroende vad som finns och hur många starter jag har råd med. 2st MsvC inplanerade i nuläget.

 

 

 

Planen för mig och Manne är att börja med att backa tillbaka till 90cm eftersom han inte startat ren hoppning sen i maj. Så första tävlingen blir en 90cm och en 100cm. Sedan blir det ett par 100cm-starter, dels för att de inte har lagt ut någon lägre klass och dels för att jag inte riktigt känner mig redo för 110cm ännu. Beroende på hur mycket vi kommer kunna hoppträna och beroende på om vi hittar en hopptränare som vi trivs bra med så kanske det blir 110cm-debut 14dec, annars blir det under våren ;) 3st hopptävlingar inplanerade i nuläget.

     I dressyren handlar det fortfarande om att samla rutin och stärka oss. Kommer börja med ett gäng LC/LB och se hur det går. Det finns bara en som hålls på Flyinge nu under hösten så ska försöka satsa lite mer på dressyren under våren. Jag väljer att bara starta honom på Flyinges egna tävlingar, dels för att jag inte vill lasta honom själv och dels för att inte behöva vara beroende av någon annan. Nu kan jag ju rida till Flyinges tävlingar och då kan jag klara mig utan hjälp om det skulle vara så att ingen kan hjälpa till :) Under hösten har jag och Manne bara en dressyrtävling inplanerad.

 

Manne som 4-åring på allra första lokala hopptävlingen ^^
 
 



Trött är nya normaltillståndet.

Jag red Manne igår medan Rebecka em-mockade och fixade maten till våra hästar. Jag red till Flyinge och joggade lite i Craaford-ridhuset. Travade först några varv i varje varv och bara ville få honom att slappna av lite mer samtidigt som jag försöker få undan han lite för innerskänkeln och trycka ut han lite mer på spåret. Han blev mer avslappnad efter en stund och galopperade då ett par varv i båda varven. Ridhuset är ju 40x80m vilket gör det skönt att bara ligga och rulla på i galopp. Travade av ett par varv och skrittade sen hem. Han skötte sig jättebra på dit och hemvägen vilket gör att jag själv kan börja slappna av lite mer. Det känns som att han har mognat en hel del och kommer nog vara ”vuxen på riktigt” efter det här året. Att bo på Flyinge är nog den bästa miljöträningen som Manne kan få och jag är så himla glad att han fick följa med ner det här året!

 

Idag började som vanligt dagen med morgonHAV. Är väldigt trött då jag käkat för dåligt och sovit för lite. Är van att sova typ 7-9h/natt och snittar väl den här veckan på 5-6h natt. Jag var för trött för att käka middag igårkväll vilket jag börjar känna av nu… xP Sitter nu på lektion i hästens träningsfysiologi, resten av dagen består av lunchrast, Hovvård och emHAV. Därefter pyssla med mina egna hästar.

 

Vill att Ulmus ska komma igång nu <3
 



Körning 20sep

Vi fick alltså köra en övning idag som fokuserade på hörnpasseringar. Det var däremot inte så enkelt som att bara runda en kon i hörnet. Istället började övningen med att passera mellan en kon och väggen. När kusken var i höjd med konen fanns en till kon rakt framför hästen som då gjorde att du var tvungen att svänga mot medellinjen. I hörnet fanns sedan ytterligare en kon som tvingade en tillbaka ut mot väggen och ut ordentligt i hörnet för att inte riva den. Vi bokstaven X fanns två stycken konportar som man kunde lägga en båge in mellan på långsidan om man ville. Annars kunde man fortsätta rakt fram längs långsidan beroende på hur avståndet till den framför var.

 

 Röda prickarna är koner och de streckade linjerna är alternativa vägar ;)

 

Taggen var väldigt fin idag! Det kändes som att jag hade bättre kontroll och grepp om tömmarna från början än vad jag hade i måndags. När vi påbörjade övningen gick det superbra, han var helt med mig; kom ut ordentligt i svängarna och hade marginaler till konerna. Det flöt på bra så flera varv och då tappade jag pyttelite fokus och började slappna av. Liksom när man har styrt in mot en kon, ser vägen och känner att ”nu ligger jag perfekt”. Då slappnar man av en halv sekund och direkt så har Taggen ginat 2dm och man är på konen. Så känslig är han och så små är marginalerna. När man väl börjar tappa fokuset så är det svårt att få tillbaka. Flera varv när vi rev typ var tredje kon vilket gör en ännu mer frustrerad och mindre fokuserad. Det blev lite bättre mot slutet igen när jag verkligen skärpte till mig.

 

Men Taggen var iaf väldigt fin och det kändes som att han var med mig, dvs så länge jag styrde ordentligt :P Är jag noggrann med vägen går han klockrent och slappnar jag av och försöker åka med så genar han. Inget alls konstigt med det egentligen utan mer en träningsfråga för mig psykiskt. På vanliga ridlektioner så lägger man in skrittpauser eller kan pausa lite när någon annan rider övningen/hoppar banan. Nu är alla igång samtidigt och vi har sällan skrittpauser vilket gör att man måste vara koncentrerad hela tiden. Min hjärna är inte riktigt van vid det så det är ju bara att fortsätta träna :)




Boxvila.

Igår kväll när hovslagarna var här så upptäckte de att det inte bara var en hovböld utan 2-3st(!) där han trampat in tåkappan. De trodde att bölderna typ gick ihop ”underifårn” så efter typ en timme hade Ulmus en gipsad och inpaketerad hov. Detta innebär att Ulmus måste ha boxvila fram till kl 8 på fredag då hovslagaren kommer tillbaka och slår på en sko med sula. I och med att Ulmus måste ha boxvila får även Manne det då Ulmus inte kan vara själv inne…

 

Imorse släppte jag av Rebecka i stallet på väg till HAV. Hon gick en längre promenad med Manne innan de andra hästarna hann tas ut. HAV var klar vid ca 8:15 och då åkte jag till stallet för att mocka. Tog av hästarna täckena så att de får lufta lite under dagen. Känns lite surt att just idag var det superfint väder ute när hästarna måste stå inne.. Medan jag mockade tydliggjorde Ulmus att han inte tyckte att det var okey att lämna honom inne. Han stod och hoppade på gången en stund innan han började varva ner lite. Manne var helt obekymrad. Innan jag åkte så fick de 2kg hösilage extra för att inte bli alltför olyckliga. Ulmus började motvilligt äta medan Manne verkade tycka att det var supermysigt att stå inne och äta x)

 

Jag hann hem och käka frukost lite snabbt innan det var dags för körning. Vi körde i Wallenberg-ridhuset för att Marie väldigt gärna ville göra en övning med hörnpasseringar. Det var lite tråkigt att inte passa på att vara ute när det är så himla fint väder men lektionen gick bra. Mer om den sen.

 

Efter körningen gasade jag hem för att käka lunch lite snabbt (mycket flängande fram och tillbaka idag..), bytte även om till ridbyxor och sitter nu och har lektion i aulan. Hippologisk Baskurs. Skoldagen avslutas med em-HAV och sen ska jag rida Manne. Nu när de har boxvila kan man ju inte rida mitt på dagen då Ulmus blir själv. Så det är lite pusslande med schemat men det är ju bara en dag till på box så det borde gå bra ;)

 

 Gammal bild på Manne hemma i vårt stall på Grana



Väntar på Hovslagaren

Känns som att jag aldrig någonsin har träffat hobslagare lika frekvent som under de här tre veckorna... Nu är dom på väg ut för att kolla Ulmus hovböld och se om det behöver göras något mer. Han är mycket svalare och mer normal i sitt ben nu också så tror att det är ett gott tecken ;)


Efter jag käkat lunch idag åkte jag till stallet och mockade. Jag hann precis klart innan em-HAVen började och den flöt på bra. Jag hann se de sista 5min av Rebeckas hopplektion innan jag åkte tillbaka till stallet för att rida Manne. 

Vi tränade hans underhals idag.. Nej, skämt åsido, så har han faktiskt skött sig superbra! Han var bara lite spänd genom hela ridpasset men gjorde inget dumt eller överdramatiskt. Vi red bakom stallet till terrängbanan, sedan vidare förbi Hastings för att komma till Galoppbanan. Den var väldigt blöt och djup men det gick bra så länge man höll sig i ytterkant för där var underlaget hårdare. Vi travade ett halvt varv innan vi galopperade. Vi galopperade kanske 3/4delar av ett varv i båda varven. Kände att han behövde bli lite trött för att börja slappna av och lätta på spänningarna ;) Han kändes trött och glad på vägen hem.

Jag har även badat Ulmus svans och fixat höpåsarna och väntar som sagt nu på hovslagaren. Ska laga middag och duscha när jag kommer hem. Ser inte fram emot imorhonbitti då jag börjar HAVen 6:30... ><





Pannkaka igår och Solsken idag

Igår hade jag som sagt ingen bra dag. Förmodligen en kombination av för lite sömn och mat adderat med ett rent av bara dåligt humör. Det märktes i körningen. Eller egentligen blev humöret lite bättre efter lunchen men jag märkte att jag var väldigt ofokuserad när vi började köra. Jag har ju nu fått Taggen som min "egna" körhäst så jag kommer ju att ha honom nu varje körlektion fram till examineringen. Vi körde ute på den stora grusplanen vilket jag tycker är mycket roligare än att vara inne i ridhuset, särskilt när det är fint väder! Den stora grusplanen är ca 40x100m tror jag och så mycket skönare att köra på än ett ridhus som är 20x60m ;)
 
Vi värmde upp självständigt i trav medan Marie (läraren) ställde upp övningen med koner vi skulle köra. Sedan har vi en kort samling där Marie går igenom hur övningen ska köras samt hur vi ska tänka när vi tar oss runt banan med koner för att ge hästarna bra förutsättningar genom övningen (vissa av hästarna blir lite frustrerade när vi i vagnen inte har någon genomtänkt plan..). 
 
Såhär såg gårdagens övning ut:
 
Vi säger att vi börjar i höger varv. Då börjar du med att vända upp på medellinjen mellan ett kon-par, fortsätter rakt fram igenom ett nytt kon-par där du påbörjar en 20m-volt till höger (samma varv som du började i) och varje kvarts varv av volten är det ett nytt par med koner som du ska passera utan att riva konen. När du kommer tillbaka upp på medellinjen och håller på att passera kon-paret där du påbörjade volten så ställer du om och lägger en likadan 20m-volt mellan koner till vänster. Uppifrån ser det alltså ut som en åtta. När du har lagt en volt åt båda hållen fortsätter du rakt fram på medellinjen till kortsidan går ut i det varv som du inte kom ifrån sist och påbörjar övningen igen. Det som var lite krångligt med den här övningen var att volterna går ända ut till spåret så att den som kommer på långsidan måste lämna företräde. Det var också extremt svårt att hålla reda på när du skulle in i övningen vem som var på väg ner längs långsidan, vem som var på högra, vem som var på vänstra och vem som precis var klar. Så det blev några gånger man fick stanna till och vänta in de som var i volterna (det var väl upp till 4st i volterna samtidigt, alltså 2 på högra och 2 på vänstra) och några gånger man höll på att krocka med någon man trodde var på väg ner längs långsidan.
 
Man var verkligen tvungen att vara fokuserad HELA tiden man var inne i övningen, dels på att inte krocka med någon men också på att inte välta konerna. Jag vällte hur mycket koner som helst kändes det som. Jag har ju bara kört Taggen en gång innan på koner och då tränade vi också på 20m-volter vilket gick jättebra! Men då höll vi oss hela tiden i samma varv tills vi efter halva tiden bytte varv. Nu byter vi ju varv hela tiden och det var så himla mycket svårare att hålla koll på hästens innersida för att sedan ganska snabbt byta innersida och lite börja om. Jag var ju som sagt lite ofokuserad från början och fick det då lite svårt att inte köra på konerna när Taggen hela tiden sköt in innersidan för att gena. Hästarna lär sig övingarna väldigt snabbt vilket blir svårt när kusken inte hinner med.. Fick tipset av Marie att använda pisken lite som innerskänkel, dvs peta honom på insidan när han genar (vilket fungerade jättebra på Isfajh) men Taggen verkade lite förvånad och skuttade till varje gång jag petade till honom med pisken. Det kändes typ som att han tänkte fatta galopp men ändrade sig efter ett halvt språng vilket satte mig lite ut rytm. Men då la jag in någon extra volt uppe på den tomma halvan av ridbanan och sen svarade han mycket bättre. De två sista gångerna jag gjorde övingen kändes superbra så det var roligt att få en bra avslutning iaf. Sen är det ju bara andra gången jag kör honom med koner så det kommer ju ta ett par gånger innan man lär känna honom ännu bättre :)
 
Jag och Taggen efter att vi körde i Wallenberg förra gången :)
 
Idag är jag ledig från skolan förutom att jag har HAV (häst och anläggningsvård). Så jag var där imorse vid 7 för att ha morgonstalltjänst och ska tillbaka vid kl 15 för att ha eftermiddagspasset. Efter morgonHAVet åkte jag och tankade innan jag åkte till mina hästar. De stod kvar inne för att jag skulle kunna kolla Ulmus hov innan han fick gå ut. Jag måste ju se så att silvertejpen inte lossnat/slipats upp så det inte kommer in smuts. Fyllde på med lite tejp bara så fick han gå ut i sin sjukhage. Hade tänkt mocka så det var klart men skottkärrorna var upptagna och hade ingen lust att vänta. Åkte istället hem och käkade frukost och har bara tagit det lugnt :) Jag är på mycket bättre humör idag och känner att det var så himla skönt att bara få en sån här paus-dag! Längtar till fredag för då flyger jag hem till Richard och familjen över helgen <3
 
 



Monday

Rivstartade veckan med stalltjänst. Blä. Är på så jävla dåligt humör idag 🙈 Bara allmänt trött och kinkig. Vi hann inte klart med stalltjänsten innan vi behövde gå till Palpationslektionen så vi fick smita lite tidigare. Imorgon är det de andra som har palpationslektion så då blir det ombytta roller. 


Palpationen gick väl bra. Känner att jag inte har 100 koll så behöver dubbelkolla vissa saker. Jag har så jävla dålig grund i hästens anatomi och känner att läraren hade behövt börja ännu mer basic... men det blir nog bra. 

Jag och Rebecka skulle hem för att käka lunch men på väg hem så välter en betongbil av vägen ner på en åker så den hambar helt på sidan. Vi skyndar oss fram och då har chauffören hunnit ställa sig upp i hytten. Det har börjat rinna ur lastbilstanken så jag ringer 112 som skickar räddningstjänsten. Rebecka klättrade upp på lastbilen och hjälpte han öppna dörren så att han kunde klättra ut. Blev kvar där typ 45min och fick lämna redogörelse och uppgifter till polisen. 

Sen gasade vi vidare till donken (då vi knappt hade någon lunchtid kvar) och käkade på väg till ridteorin. Bra ridteori och nu ska jag göra iordning Taggen för körning 😃





Det var en hovböld.

Skriv inläggstext 




Det går så jävla bra.

Hade precis skrivit klart ett lååångt inlägg imorse när appen dör och all text försvinner... *grrr.   Så nu gör vi ett nytt försök. 


Hästarna fick nya skor i tisdags, Ulmus har varit lite tjock och varm i benet där han tappade skon så han har tagit det lite lugnt. Benet har sett bra ut när han skrittat 40-60min men igårkväll när jag skulle ta in honom för att rida så var han blockhalt. Hovslagaren kommer ut ikväll för att kolla om det är någon hovböld eller söm som trycker. Imorse såg han bättre ut men han får stå i en sjukhage över dagen. 

Idag har jag haft utsläpp i stallet, promenerat m Taggen och varit funktionär på Grand Prix-hoppning för b-ponnys. Sedan mötte jag upp Rebecka och Manne i Wallenberg-ridhuset för att hjälpa henne träna på programmet hon ska rida imorn. Vår klass ingår i ett projekt där de vill se hur vi utvecklas under utbildningens gång. Så i ettan rider vi ett dressyrprogram för Kyra K i början och slutet av terminen för att se om det blir någon förbättring. Allting filmas och dokumenteras. Yay 😬 Rebecka har alltså programridning imorn och innan jul igen och sen har jag två ggr under våren när jag har ridblock. 

Manne var iaf jättefin med Rebecka och han fick ett riktigt dressyrpass. Han såg ut som en riktig dressyrponny ☺️

Nu sitter jag i sängen och väntar på att hovslagaren ska höra av sig. 


Ulmus i sjukhagen med Catullus




Fuull Rulle

I fredags började dagen med körning. Vi hade vikarie eftersom att Marie var iväg. Jag hade Sacke och kände att vi inte helt klickade, tyvärr. Men ändå en bra lektion och övning. Efter lunch kom hovslagaren och slog på Mannes tappsko innan jag åkte med Emelie och Rebecka för att handla mat, sprit och köpa lunch på donken :P


Jag och Rebecka red ut på em och tog första lilla galoppen. Sen hem och duscha innan hela huset gade taco-kväll, supermysigt! :)

I helgen har jag haft stalltjänst på skolan vilket har flytit på utan större komplikationer ;) Vi red ut en sväng i lördags och promenerade och vägde dom i söndags så fick dom söndagen som vilodag. Vi hängde även med Isabell som tävlade på söndagen och kollade när hon red :)

Igår hade vi första rikiga anatomi-lektionen samt sitsgenomgång på ridteorin. På körningen hade jag Isfajh, en supermysig nordsvensk, som var ganska svår att köra. Man hade inte så mycket stöd i tömmarna utan han böjde hellre in nacken eller böjde halsen och blev svår att svänga. Jag fick massor med bra tips av körläraren så det kändes mycket bättre mot slutet! Jag tror att man skulle behöva köra honom wtt par ggr till för att avgöra om han passade mig eller inte. 

Jag och Rebecka red ut på kvällen och bytte hästar så hon red Manne och jag red Ulmus :) Vi red på terrängbanan i alla gångarter och slutade med att galoppera lite fortare  vilket resultera i att Ulmus ena framsko flög in i en buske... Så det blev till att leda hästarna hem.

Idag började vi med att åka till stallet för att mocka till våra hästar. De får vila idag eftersom vi har aktiviteter på skolan fram till kl 20. Vi har haft introduktion med SLU (igen), hoppclinic med Maria Gretzer och kollar nu på en dressyrclinic med Mette :) Ulmus har fått stå i sjukhage över dagen så ska jag strax åka dit för att möta upp hovslagaren ;)





God Morgon

Skriv inläggstext 




Tappskor för hela slanten..

Idag hade vi första Pedagogik-seminariet. Mycket introduktion/"bra att veta"- info men vi fick även göra lite övningar och mycket diskutera. Läraren är egentligen väldigt bra men jag känner att jag blir lite omotiverad eftersom att det blir som upprepning från när jag pluggade till mellanstadielärare. Men det går säkert över ;)


Efter lunch hade vi vår första tappsko-lektion. Vi är bara 4st i gruppen så man får mycket hjälp och chans att ställa frågor. Vi gick igenom säker hästhantering och hur man riktar skor. Innan tyckte jag att det var skitsvårt att rikta skor men nu känns det inte så svårt :)

Vi fick sluta vid ca 15:20 och då kollade jag en stund när Rebecka red lektion och gick sedan till stora ridhuset och kollade på hopptävlingen som håller på typ kl 15-22.

När Rebecka var klar i stallet åkte vi till våra hästar för att rida. Manne hade ju då såklart tappat en baksko... Övervägde att rida ändå men ville inte riskera att hoven skulle trasa sönder. Så Rebecka red ut Ulmus själv en sväng medan jag gasade iväg till Granngården. 

Nu sitter vi på läktaren i stora ridhuset och såg nyss Peder Fredricsson styra tunt en hingst på 1.20 :D


Inte Peder på bilden ;)




Mån-Ons

Nu börjar skolan komma igång på riktigt! Vi har haft intro i alla kurser nu så nu börjar plugget komma igång. Jag och Rebecka har ju Ulmus och Manne att hinna med nu också så då fylls dagarna ut lite extra :)


I måndags hade vi första seminariet med Hovvården. Mycket nytt att ta in men känns som en väldigt nyttig kurs. Efter lunch hade vi körning. Jag fick köra Taggen som var supertrevlig att köra! :) Vi körde på gräsbanan vid Warren-Hastings och fick köra lite mer än när vi var indelade i par. Efter körningen var det dags att stressa bort till stora ridhuset där vi skulle fira Sveriges framgång under EM. De bjöd på äppelkaka och höll lite tal. Sedan bar det vidare till att ha intro i ridlära och fick höra lite om vad de förväntar sig på examineringarna. På kvällen red jag och Rebecka ut i ca 1,5h runt terrängbanan och Flyinge. 

I tisdags började vi dagen med studieteknik. Kändes lite halvtråkigt eftersom att alla lektioner på SU i princip var studieteknik :P Efter lunch hade vi en examensclinic där de visade upp hur examinationen går till i hoppningen, dressyren, körningen och halva unghäst. Efteråt promenerade jag till stallet då jag upptäckte att min (nyligen reparerade) cykel hade helpunka fram.... Mockade och fixade till båda hästarna innan jag longerade Manne en snabbis. Sedan tillbaka till Flyinge för att hjälpa till att bygga bana :)

I omsdags började vi med körning kl 10 så då fick jsg lite sovmorgon ;) Jag fick köra Bonneville som var lite het men väldigt trevlig att köra! :) Den här gången var vi på stora grusbanan och hade lite precisionskörning med koner. Körläraren drog över lite på tiden och då fick vi lite bråttom till nästa lektion där vi skulle få hjälp med våra SLU-konton. Det gick så där och jag förstår inte varför de ska krångla till det så jävla mycket.... Det som var bra var att vi fick sluta tidigare så att jag och Rebecka hann till stora ridhuset och funktionera som lite räddare i nöden då de hade typ noll funktionärer till första passet :P Vi var funktionärer två klasser innan vi åkte till stallet och red. Rebecka hade fixat allt under dagen så vi behövde bara rida. Vi skrittade och travade på terrängbanan och red igenom vattenhindret :)


Det var 17ekipage på framhoppning/framridning.... 




Helgen i Bilder

Skriv inläggstext 




Fre-Lör

Igår hade jag morgonfodrningen på skolan igen och då är det uppställning 6:30. Morgonstalltjänst innan det var dags för körlektion nr 2. Den här gången blev vi indelade i par och varje par fick en häst. Då vi är 7st i gruppen fick en vara själv på sin häst :) Det var väldigt skönt att vara två stycken per häst när man ska lägga på selen och spänna för vagnen för första gången! Båda två fick sen sitta i vagnen och så körde en första halvan innan man bytte och den andra körde andra halvan. 


Jag hamnade i par med Cecilia och vi fick Ohio (samma häst som jag fick rida ut på i början av veckan!). Han var jättetrevlig att köra! :) Han var lite seg i skritten på väg bort men å andra sidan är han inte så stor, kanske 160-165cm i mankhöjd. Vi körde bort till Hastings-banan där vi skrittade och travade på gräset. Jag tyckte att han hade ett lagom tempo i traven och var väldigt lydig att svänga och lite för lydig nästan när man ska sakta av eller göra halt :P 

Jag körde andra halvan och när vi skulle skritta hemmåt var han nästan lite het och stark. Då fick jag kämpa lite för att hålla honom på plats hela vägen hem. Men annars väldigt trevlig att göra iordning i boxen och så :)

Vi hade delat upp stalltjänsten så några hade lunchen och jag och resten hade em-passet. Lektionen efter lunchen var instäkld så då hade jag 4-5h ledigt innan em-stalltjänsten. Jag åkte och lämnade cykeln på lagning, fyllde på med lite mat och körde även förbi Granngården en sväng för att köpa lite foder. Granngården ligger typ 15min från där vi bor så det var rätt smidigt :) På kvällen sen lagade jag lite ordentlig middag innan jag hade lite filmkväll m Rebecka och Emelie :)

Idag fick jag lite efterlängtad sovmorgon, duschat, städat rummet och kollat på terrängen från EM. Väldigt skön lördag helt enkelt ^^ Ska strax åka till stallet där vi ska ha hästarna för att ha intag och kolla boxarna inför att hästarna kommer. Mamma, pappa och Rich är på väg ner med hästarna och borde vara framme efter 19 någon gång :D