Sammanfattning Söndag

Det slutade med 63,86% för mig och Ulmus. Bra procent men dålig känsla räckte ändå till 4:e bästa utanför placering. Vilket jag måste vara nöjd med med tanke missar och hur pass spänd han var. 

Med Goldie gick det desto bättre! Nytt personbästa i LB:3 på Goldie på 67,58% och därmed dagens bästa procent bland alla startande på Solnas klubbtävling ;) Bådar gott inför framtiden :)


Goldie och jag från idag



Väsby RK LA:3

På eftermiddagen idag var jag på Väsby med Ulmus och startade en LA:3. Framridningen var utomhus och Ulmus kändes riktigt fin trots att det fanns mycket att titta på. Men han blev liksom inte spänd som han brukar bli utan sneglade bara om det var en kon han tyckte var läskig eller något liknande. Jag kunde utan problem trycka ut honom för innerskänkeln när vi gick förbi sånt han tyckte var läskigt utan att det blev någon stor grej av det eller tröck ur formen. Red delar ur programmet och han kändes riktigt fin. 

Tävlingen hölls i ridhuset som egentligen var helt otittigt förutom att det är lite mörkt. Bara dressyrstaket på kortsidan vid domaren. Men av någon anledningar såg han typ spöken överallt och blev jättespänd. Han knappt rida ett varv i trav innan jag fick startsignal.. Inridningen gick helt okey men när jag skulle ut i det nya varvet tvärnita han för något spöke och jag fick i princip skritta genom hörnet. Halten inför ryggningen höll på att bli för tidig så den blev i två delar istället. I andra halvt igenom i galopp fick jag typ hänga i innertugrln för att hinna svänga då han blev jättestark och inte ville gå ut i hörnet. Han var bara allmänt tittig spänd och så jävla spänd! Han var typ överladdad och jag fattar inte vart all energi kom ifrån? Irriterad och besviken gick jag tillbaka till framridningen för att trava av och då var han hur mjuk och eftergiven som helst. *morr

Förväntade mig typ 57% och blev halvt chockad när jag såg att jag fått nästan 64%. Så jag kan verkligen inye klaga på procenten men känslan under ritten var typ hemsk. Lite intressant däremot att jag idag fick 64% på en spänd ritt full av missar när jag fick pyttelite mer förra helgen när vi inte hade några missar alls och han var lite spänd i 4-5 moment..?



Batteriet på mobilen dog så blev nog bara den här bilden.. :/



Solna FRK LB:3, Klubbtävling

Tävlingen idag gick faktiskt över förväntan! :) Det är min 5:e start med Goldie och vår andra LB:3a. På framridningen kändes han fin för det mesta. Fick sparka på han någon gång när han inte riktigt tog skänkeln och sen strulade övergångarna efter mellangaloppen lite, men på det stora hela finare än vad jag hade förväntat mig med tanke på hur han gått hemma senaste två dagarna.

Inne på banan var han lite spänd i skritten först men det släppte när jag började trava fram. Lade lite 10m-volter, någon serpentin och han kändes mjuk och hyffsat följsam ;) Ritten är nog den bästa vi gjort hittills på tävling! :D Han var ganska stadig i form och tempo, och vi fick inte alls dom här hackiga ställena i traven när han tror att han ska sakta av :) Det som strulade lite var att han inte riktigt tog skänkeln i första mellantraven vilket gjorde att det blev en knapp ökning. Även i upptagningen i första mellangaloppen blev han lite stressad och slog upp huvudet men det märktes inte av i resten av ritten. Andra mellantraven och galoppen kändes mycket bättre ;)

Har inte fått se protokollet än så återkommer senare med resultatet ;) Mamma filmade också så ska väl försöka få upp den videon också, men här kommer en stillbild sålänge ;)






MADICKEN f. 1995

Okänd härstamning

 

Madicken. Den ponnyn… Hon var min första alldeles egna ponny – en b-ponny och russkorsning på 112cm och lite för mycket självförtroende för hennes eget bästa. Hon hade stått på ridskola där hon blivit krönt avkastardrottning och hon levde upp till sitt rykte. Jag ramla av dagen jag provred och det gjorde även min systers kompis som var ett par år äldre. Trots det tog vi med henne hem för mamma menade på att vi kunde ju inte lämna systers häst ensam i hagen. Vi tog henne ju ändå bara på foder så vi hade ju kunnat lämna tillbaka när vi vill om vi ångrade oss. Jag ramlade av henne varje dag de första två veckorna och i slutändan så åkte jag väl i backen närmare 100ggr. Men det är tack vare alla hennes bockserier som jag tillslut lärde mig sitta kvar och idag är det inte alltför ofta (peppar peppar) som jag dimper i backen.

 

Trots alla blåmärken och skrapsår hade jag ofantligt kul med den här ponnyn. Hon gav mig en ponnytid såsom en ponnytid ska vara. Vi var och busade i skogen, red gymkhana och lite voltige. Det var på henne jag för första gången kände känslan i magen när man sitter rätt i dressyren. Det var på henne jag lärde mig hoppa och det var på henne jag lärde mig: åker du av så är det bara upp i sadeln och på’t igen. Hon var som sagt 112cm och vi tävlade mot maxade ponnysar på närmare 125cm.. Jag hann dessutom starta min allra första dressyrtävling på henne! Det var en LC (om jag inte minns helt fel) på Smedbys klubbtävling. Jag tror vi fick runt 50% vilket jag hade varit överlycklig för :P Har för mig att i det programmet skulle man galoppera 2 varv på stora mittvolten fast det hade tagit 1,5varv innan jag ens lyckats fatta galopp. Detta var alltså början på min strålande dressyrkarriär.. xP

 

När jag var 12 år så blev jag lite för lång för henne, återigen inte för tung men för lång helt enkelt. Hon såldes då till en ridlärare i Örebro vars unga dotter skulle få en ponny. De har trivts jättebra med henne och hon har till och med fått ett föl här för något år sedan. 

 

 
 
 
 
 



Lördag

Igår var det full rulle hela dagen. Jobbade på Vallentuna Ridskola mellan 7-16 och när jag kom hem därifrån var det direkt ut i stallet. Mockade och bytte vattenhinkar till våra hästar innan jag tävlingsmörjde Ulmus grejjer och packade släpet. Kl 18 hade jag intaget i stora stallet och det tog ungefär en timme. Sen in och duscha och byta om, kvällsfodring i stora stallet vid 21 och sen vidare till kompisarna på filmkväll ;)

Nu sitter jag i bilen på väg till Solna Ridskola där jag ska starta Goldie i en LB på deras klubbtävling på förmiddagen. Får se hur det går, inga direkta krav eftersom han varit stretig senaste dagarna. Jag hoppas på runt 60% iaf om vi inte får några jättemissar ;)


Ridskolehäst på Veda ;)



Ridövning

Här är alltså övningen som jag använde mig av när jag värmde upp idag på Ulmus ;)
 
Du skrittar längs ena långsidan och lägger en 5-6m volt, så fort du avslutat volten och är tillbaka på spåret flyttar du hästen för ytterskänkeln och gör en liten skänkelvikning till kvartslinjen. När du nått kvartslinjen gör du en volt utåt, dvs. utåt mot väggen. När du är tillbaka på kvartslinjen flyttar du honom nu för innerskänkeln och gör en skänkelvikning tillbaka till fyrkantsspåret. Så upprepar man det till långsidan tar slut ;) Man behöver bara göra övningen i ena varvet eftersom man hela tiden byter håll man flyttar åt och lägger volterna åt både höger och vänster ;)
 
Det som är bra med övningen är att du blir snabbare i dina hjälper. Man byter hela tiden riktning och måste hela tiden ändra och anpassa sina hjälper. Man tvingar även hästen att bli snabbare på att reagerapå hjälperna då den hela tiden måste vara uppmärksam när man byter riktning hela tiden. Man märker om hästen inte ställer igenom ordentligt för då blir det svårt att lägga en så pass liten volt. Om hästen inte ställer igenom helt kan man ta ett extra varv på någon av volterna.
     Jag brukar göra den här övningen ungefär 2 långsidor men det kan ju anpassas som man själv önskar ;) Antalet volter/upprepningar per långsida beror lite på hur pass snabb din häst är i sidan och hur pass branta skänkelvikningar ni kan göra. Man kan göra övingen lättare/svårare genom att göra brantare ellermindre branta skänkelvikningar. Övningen kan även göras i trav men rid då 10m-volter istället för 5-6m-volter ;) Ett annat tips är att inte ha för högt tempo, det är mycket lättare att hinna med att ge rätt hjälper om man rider i lite mer arbetstempo ;) Har du en häst som gärna trycker upp eller slår upp huvudet ur form är det här en bra övning. Fokusera inte först och främst på formen utan prioritera att hästen tar skänkeln höger/vänster och ställer igenom ordentligt i nacken - då brukar formen komma automatiskt efter att par upprepningar ;)
 
 
 



Dressyr på Ullebullen

Red ett dressyrpass på Ulmus i ridhuset imorse. När jag skrittat fram en stund och jobbat han lång och rund på volten gjorde jag en skrittövning som jag beräätarmer om i ett annat inlägg ;) Den övningen är väldigt lösgörande och när jag gjort den ca 2 långsidor började jag arbeta honom i trav på stora mittvolten. Först lite lättridning när han får värma upp i lite längre och djupare form. När det känns bra börjar jag göra trav-skrittövergångar och sitter ned hela tiden i traven. Växlar mellan båda varven och när övergångarna känns bra och när han känns stadig och ihop i formen går jag över till att göra galoppövergångar. Idag gjorde jag två fattningar i varje varv, behödes inte så många fler för han kändesfin och på plats idag ;)
 
Efter galoppen fick han skritta något varv på lång tygel. Därefter gjorde jag lite öppnor, slutor och skänkelvikingar i trav. Öppnorna/slutorna gjorde jag längs långsidorna och skänkelvikning på diagonalen. Avslutade med att träna på förvända galoppen ur LA:3an. Fatta galopp vid A, ett varv på volten innan man vänder in halvt igenom nästa gång man kommer till A. Ut på långsidan innan mittenbokstaven och vänd över ridbanan i en lätt båge i bibehållen galopp (förvänd) och bryt av till trav vid bokstaven P/V beroende på varv. Upprepa igen vid A ;)
 
Ulmus kändes väldigt fin och avslappnad idag. Inte alls mycket protester utan gjorde som jag bad honom :) Det var roligt för då kunde jag fokusera lite mer på övningar och vägar och inte bara sitta tragglandes på volten ;)
 

 

Nöjd häst efter ridpasset ;)



ÄNGVAKTARNS NEKTAR f. 1991

e. Coed Coch Targed    u. Nathalie    ue. Elim ox

 

Nektar var min andra ponny – en d-ponny som visste vad snabbhet var.. Fort skulle det gå när man satt på Nektar! Han älskade att springa och verkade aldrig bli trött. Vi har ett krondike hemma som var Nektars favorit. Det räckte med att jag vände upp på den raksträckan så började han galoppera sidvärts för att han var så taggad. Ca 20m ifrån diket brukade jag ”släppa” honom och han drog av lycka och skutta över diket! Första och enda gången han bockade med mig var i landningen på det diket en gång ;)

 

Vi köpte honom som läromästare då han gått SM i fälttävlan och kvalat SM i dressyr. Han älskade att hoppa och sista året gick han 1,20m-banor på träning men han hade tröttnat på att tävla. Vi fick väl ett par enstaka placeringar under våra år men vägrade för det mesta ut oss. Han visste att: ”stannar men 3ggr får man mat och får åka hem”.. Så det fanns inte så mycket att göra åt det, han var ju 16 då liksom och det är svårt att lära en gammal hund sitta.

 

Vi tävlade lite dressyr lokalt men det gick väl hyfsat. När jag var 15 år var jag 1,80m lång och därmed ”lite” för lång för min d-ponny på dryga 148cm. Jag vägde inte för mycket men vi såg inte proportionerliga ut tillsammans längre. Vi fattade det svåra beslutet att det var dags att gå över till stor häst för mig (trots att jag tekniskt sett hade fler år kvar som ponnyryttare).  Nektar såldes till Solna Ridskola tillsammans med min syrras d-ponny och vi började titta på stor-hästannonser.

 

Nektar har varit en favorit hos många på ridskolan och har plockat de flesta rosetter som gått på ridskolans klubbtävlingar. Jag hoppas att han bidrog till många elevers ridutveckling innan hans tid var förbi. Han fick en hovbensrotation i höstas som tyvärr inte går att bota. Han var ju 21 år gammal dessutom. Så vila i frid Nektar och jag hoppas på att du nu har evigt gröna ängar att galoppera på.

 

 
 
 
 



Torsdag

Började dagen med sovmorgon :) Lunchfodrade vid 12 och fixade lite till våra hästar innan jag käkade lunch. Tog in dom vid 17:30 och hade tänkt rida då men sköt på det eftersom jag behövde hämta Lollo från jobbet vid 19. Sara kom ut till stallet vid kl. 20 och då tänkte jag rida Goldie men tji fick jag. Han hade nämligen trampat av halva framskon så att skon vridit lite på sig och på så sätt hade Goldie trampat in ena sidokappan i hoven lite grand. Tog ner han till spolspiltan (som är i stora stallet, vi har våra tre hästar i ett separat stall) och spola rent det med jodopax. Han verkade inge halt till/från spolspiltan så ska försöka rida en sväng i morgonbitti i ridhuset så får vi se hur fräsch han verkar. Annars kommer hovslagaren ut på lördag ;)
 
Knasbollen Goldie busat i hagen igen..
 



Hoppträning igår

Inlägget jag skrev igår blev tydligen inte publicerat, så här kommer en nytt försök :/
 

Jag hade lite farhågor innan träningen började idag eftersom hästen vilat i 2 dagar (turbomotor redan i vanliga fall liksom) och sen att jag inte suttit på han sen senaste gången jag hopptränade honom (i somras någon gång..?). Men det gick riktigt bra! Han var hyffsat lugn hela tiden och kunde till och med galoppera lugnt för det mesta medan jag lättade av i handen utan att han stack iväg ;) Vi värmde upp med mycket travhoppning så att han ska hålla sig på mattan och för att jag ska behålla kontrollen lättare. Vi red mycket olika linjer idag och en kombination. Avslutade med att hoppa bana på ca 1m. 
 
Det gick som sagt bra! Kändes inte som månader sen jag hoppade honom sist ;) Vi fick bra språng på de flesta hinder och även om vi kom lite nära in så fixade han det och kravla sig över ;) Portos är en sån himla ball häst! ^^ man verkligen flyyyger genom banan och det känns som man hoppar 1,50 även fast hindren bara är en meter. Han tar verkligen i hela tiden och det är en häftig känsla att känna alla hans hästkrafter lätta från marken.. :)
 
Nu är jag på väg in till stan för att lira biljard med polarna ;)
 
Bild från klupptävling på Sollentuna Ridskola
 



PORTOS f. 2003

e. Lennik    u. Pandora    ue. Zefir

 

Portos är det senaste tillskottet i vårt stall. Han är en polsk import som stod på Solna Ridskola under 2011. Jag red han en hel del när jag red i hoppspecialen på Solna. Han var för svår för att tillräckligt många skulle kunna rida honom på ridskolan. Jag och Portos verkade fungera ganska bra ihop ridmässigt och av någon (ganska oförklarlig) anledning blev mamma helt förälskad i honom. Jag startade honom i en 90cm-clearround på ridskolans lokala hopptävling i oktober 2011. Vi kom runt banan med en rivning har jag för mig och mamma var lyrisk så vi hade en häst extra med oss hem den dagen ;P

 

Folk hemma trodde nog att vi inte var helt kloka i huvudet. Portos är en ca 165+cms turbomotor. Han är ganska istadig i formen till och från, och rätt som det är kan han dra upp huvudet och sticka tvärs över ridhuset :P Han hoppar som en gud och kommer säkert kunna gå högre klasser i framtiden. Men vi har mest fokuserat på att kunna bromsa och hinna svänga på rätt hinder. Han är helt otittig men behöver bygga upp sitt förtroende för ryttaren innan han är redo att klättra uppåt i klasserna.

 

 
 
 
 
 



Min Tisdag

Började dagen med en date med hovslagaren :) När Ulmus fått nya skor åkte jag en sväng till Granngården med mamma för att handla hästfoder och fika. Hemma lagom till lunchfodringen i stora stallet och sen skruvade vi upp dressyrbokstäver på utevolten :)
     På eftermiddagen har hag fixat allt till våra tre hästar (mockat, bytt vattenhinkar, förberett höpåsar och kraffthinkar) och även till Zetta som är en av inackorderingarna i stallet. Hennes ägare Martina hade fullt upp idag så jag hjälpte till med mockning och red en sväng på Zetta ;) Gick helt okey. Red lite dressyr på Goldie idag också. Han var lite stretig och ville inte riktigt ta stöd på bettet men det blev bättre mot slutet av passet ;)

Zetta-Sprätta :)



GOLDFINGER H-C f. 2006

e. Goldlöwe    u. Tipperary    ue. Corram

 

Goldie, som han kallas, är då min syrras häst. Han är en självsäker kille på dryga 170cm som tycker att han har sett och gjort allt. Det är inte mycket som skrämmer honom och det var därför jag lånade honom när jag började med ridderiet. Och som vi trodde så fungerade han alldeles utmärkt för det! Han är totalt orädd och bockar och skuttar av glädje emellanåt ;) Han har också gått med på eldträningar vilket han inte heller verkar bry sig alltför mycket om. Syrran tävlar han mest i hoppning och hon köpte han av vår förra hopptränare som inte hade tid för honom. Men de har även plockat en hel del placeringar på dressyrbanorna och visat att hopphästar minsann kan gå både och ;)

 

Goldies pappa, Goldlöwe, är tydligen ganska känd för att ge avkommor som är ”anonyma” i munnen. Goldie är väldigt svår att hitta en bra känsla på i hoppningen och man känner inte avstånden så lätt. Tills den biten känns bättre vill Lollo inte tävla honom utan bara träna. Så medan hon tävlar vår tredje häst Portos i hoppning kommer jag att vidarutbilda Goldie i dressyren och tävla han lite grand. I nuläget har vi hunnit med 4 starter tillsammans på lokal LB med 64,5%.

 

 
 
 
 
 



Hästarna i Mitt Liv..

 
 
.. är inlägg som är en form av följetong. Jag kommer publicera ettpar i veckan och det kommer handla om hästar som har en egen liten speciell plats i mitt hjärta. Självklart kommer alla hästar vi ägt vara med men även en hel del hästar från ridskoletiden ;) På bilden ser ni min familjs försök till ett julkort vintern 2010. Från vä: Goldie, Lollo, Pappa Leif, Ziggy, Mamma Annika, Albin, Olvier, Ulmus, Jag
 
 
 
 
 



.

 

 



ULMUS f. 2000

e. Roderik    u. Tasha xx    ue. Brustolon xx

 

Ulmus är då min 13-åriga halvblodsvalack som jag nu ägt i 5 år. När jag fick honom var han väldigt ostadig i formen och rädd för det mesta. Sina första 7år nere i Skåne hos uppfödarna gick han fälttävlan och var över en del i Tyskland och tränade. Tillslut tyckte de att han var för tittig i hoppningen och sålde honom till en dressyrdomare i Stockholm som dressyrhäst. Hon startade typ en LB och tyckte därefter att han inte hade tillräckligt med kapacitet för de klasser hon ville tävla. Det var därefter jag köpte Ulmus som hopphäst via en hästförmedlare i Stockholm.

 

Eftersom Ulmus är så himla tittig var det för honom att han är väldigt snäll att hantera och lätt att lasta. Om inte det hade fungerat så hade han nog inte blivit kvar så länge på Grana.. :P Men jag stod ut med honom och nu har vi hunnit med en hel del; 72% i LB, 8st placeringar i LA-dressyr, 2st placeringar i 1m-hoppning (varav en 1 vinst), debuterat fälttävlan, hubertusjakt och ridit tornerspel..

 

Vi har vägrat ut oss på otaliga hopptävlingar eller kommit i mål med över 20 fel.. Det var väl först efter 2-2,5 år då jag insåg att han tyckte dressyr var roligare. Han började bli stadigare i formen och sakta men säkert klättrade vi uppåt på resultatlistorna. Tack vare dressyren är han nu så pass lydig att vi tar oss runt de flesta hoppbanor, trots vattenmattor och skärmar under hindren, med bara en rivning eller enstaka stopp i värsta fall ;)

 

Han är ingen lätt häst på så sätt att han inte är en sån som ”bara går och kröker på nacken av sig själv”, vilket de flesta verkar tro att han gör. Man måste verkligen rida för att få han dit man vill. Vissa dagar hatar jag honom för att det inte bara är att sitta upp och ”glassa runt” men å andra sidan är det väl den egenskapen hos honom som gör mig till en bättre ryttare? ;) Det är inte ofta som det bara är att luta sig tillbaka och njuta men när man väl kommer dit går han som gud. Han är ingen super-gångartshäst som kommer gå St.Georg på 72% en vacker dag men förhoppningsvis kommer vi kunna starta MsvB på hyfsade procent inom ett par år iaf. Jag har inte så bråttom och det tar lite extra tid när det är både häst och ryttare som ska lära sig rörelserna ;)

 

 
 
 
 
 
 



Vem är jag?

Jag heter Linda Nyberg och blir 21år om 2 veckor. Jag bor hemma hos min förärldrar med min lillebror Albin (19) och med min storesyrra Lollo (24) i huset bredvid ;) Mina föräldrar driver ett inackroderingsstall i Vallentuna och totalt har vi 36 boxar på gården. Jag har ett halvblod som jag tävlar dressyr på men egentligen ser jag mig som en allroundryttare. Jag har tidigare haft 2 ponnyer som jag mest tävlat hoppning på. Jag red på Solna Ridskola i ca 9år fram tills hösten 2012, men det är fortfarande Solna FRK jag tävlar för. Jag sysslar även med lite tornerspel och är medlem och godkänd riddare hos riddarföreningen Celeres Nordica.
 
Jag tog studenten från Danderyds Gymnasium till sommaren 2011 och i oktober 2011 åkte jag ner till Skåna för att jobba hos Mattias Jansson i 6 veckor. Jag hade säkert blivit kvar längre om jag trivts med mina arbetskollegor.. Sedan jag kommit hem till Stockholm har jag hunnit med massa extrajobb på Sollentuna Ridskola och hos Martin Ågevall. September 2012 började jag heltid (6 dagar i veckan) hos Ågevall Dressyr på Lejondals Gård där jag och hästen blev kvar i 10 månader. Nu fördelar jag min tid hos Solna Ridskola, Vallentuna Ridskola och stallverksamheten hemma.
 
Just nu är planen att försöka tjäna ihop lite pengar så jag har råd att tävla och ha lite roligt med mina kompisar. Tanken är väl att jag söka unghästutbildningen på Flyinge inom en snar framtid men vi år se hur allting går ihop. Vill inte göra en paus med Ulmus tävlandet när han är i sina bästa år ;)
 
 
 



Då var bloggandet igång igen!

Här på bloggen kommer du kunna följa mig och min häst Ulmus på våra äventyr och vår strävan efter framgång på dressyrbanorna. Jag kommer också skriva om andra hästar jag rider och hanterar. Det lär bli det mesta mellan himmel och jord när det gäller hästar egentligen ;) Hoppas att mina inlägg, tankar och funderingar kan underhålla eller inspirera er läsare (dvs. mamma och syster) ;D

 

Jag och min häst Ulmus :)
 



Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.