Inspark, Körlektion och Team Building

Igår hade min grupp sin allra första körlektion. Det blev ingen faktisk körning utan vi gick igenom utrustning, hur man selar av och på, vad alla hästarna har gjort innan de hamnade på Flyinge och lite grundtänk när det kommer till körning. Känns oerhört intressant att veta mer om körning men samtidigt väldigt svårt! När det gäller riding och unghäst har man ju ändå en rätt stabil grund att utgå ifrån medan vid körning blir man nybörjare på nytt vilket känns lite osäkert. Typ att man säkert gör något rätt grundläggande fel bara för att men är nervös och känner sig lite osäker. Det är ju även en hel del nya termer för selens olika delar och även vagnens alla delar. Men det känns i allafall väldigt tryggt med vår körlärare Marie som är klar och tydlig med allting. Hon är lugn och det känns som att hon har koll ;) 
 
På kvällen hade vi inspark med några ur HAS (Hippologiska Akademiska Studentkåren) styrelse. Det var en rolig kväll som avslutades med pizza; gratis är ju alltid gott ;P
 
Idag började dagen som vanligt med stalltjänst. Sedan har vi haft introduktion med både "Hästens Biologi och Handhavande" (HBH) och "Hippologisk Baskurs" (HIP). Först efter dem här två introduktionerna som det börjar kännas som plugg.... Meeen jag tror inte att det kommer gå bra, lärarna som vi träffat hittills verkar bra! Det kommer även komma väldigt mycket föreläsare som förhoppningsvis är intressanta att lyssna på ^^
 
Efter lunch hade vi Team Building tillsammans med Hippolog-treorna och vår pedagogik-lärare. Vi började med lite namnlekar och gjorde sedan en rad sammarbetsövningar. Bla övningar där vi skulle kommunicera utan att prata, problemlösning och lite annat. Väldigt roligt faktiskt att få röra på sig lite och prata med några som man inte pratat med så mycket innan.
 
Nu är jag hemma och pausar en stund innan det är dags för funktionärsmöte ikväll vid 18 :)
 
<3



Veckan so far

I måndags började vi 8:30 med inskrivning och samling i aulan. De flesta i personalstyrkan presenterade sig och sedan hade de en presentation om SLU och Flyinge i allmänhet. De bjöd på fika och fortsatte med introduktion om Ridning och Hästhanteringskursen. Vi fick även veta vilka stalltjänstgrupper klassen var indelad i och i vilken ordning man har rid-, kör- och unghästblock. Efter lunch fick vi schemat stalltjänsten och en genomgång i stallet på var redskap och sånt finns. Min grupp har stalltjänst den här veckan och därefter var 3:e vecka plus 2st helger den här terminen. Vid 16 hade vi vårt allra första stallpass. Vi var klara vid ca 17, åkte hem och käkade innan vi åkte tillbaka för att kolla när de första i vår grupp skulle ha dressyrlektion för första gången. Sedan åkte jag, Rebecka och Emelie (som fick haka på ;)) till stallet där vi ska ha hästarna. Vi fick en liten guidad visning av stallet och hagarna och skrev kontrakt. Det ligger jättenära Flyinge och man fick en sån himla bra känsla av hon som driver stallet så jag hoppas att det kommer fungera bra där!
 
Dressyrlektion i Craafordhallen (försökte att inte få med klasskompisarna så mycket på bild utifall att de inte vill bli fotade ;))
 
Igår började jag kl 7 med stalltjänst bestånde av utsläpp och morgonmockning. Klara ca kl 8. Sedan hade 3:orna genomgång med oss om vad man ska ha på sig när man är i stallet och hur man sitter upp korrekt. Därefter var det guidad visning runt Flyinge. Under fm hann vi även kolla lite när några (beridare/unghästare?) red lektion i stora ridhuset samt spana in shoppen. Lunchfodring vid 11:30 innan vi gasade hem för att äta lunch. Jag och en annan tjej fick rida varsin körhäst efter lunchen som vi red ut på tillsammans med stallchefen. Väldigt mysigt och kul att få se lite ridvägar. Sedan var det em-stalltjänst innan vi fick sluta för dagen.
 
Idag hade jag morgonfodring och då börjar man 6:30 och fodrar grovfoderoch borstar av alla hästar innan resten av gruppen kommer kl 7. Nu har jag varit hemma igen och käkat frukost och ska nu tillbaka för att ha allra första körpasset! Det ska bli väldigt spännande! Jag kommer att ha körning nu fram till nov ungefär, sedan unghästblock fram till årsskiftet innan det blir ridblock under våren.
 
 Utsikten från köksfönstret igårmorse
 



Bildbomb från träningen i Enköping och mini-banan hemma :)

Enköping ^
Hemma  v
 
 



Måndag i bilder

Skriv inläggstext 




Börjar landa lite

Nu sitter jag i vardagsrummets ena soffa med EM-finalen igång på TVn. Så himla skönt att känna att man kan slappna av lite och bara ta det lugnt :)


Vi kom fram vid ca 21:30 igår och lastade ur bilen i mörkret. Rebecka hr fått ett rum i köket och jag har fått ett rum längst bort i ena hörnet bredvid vardagsrummet. Lite tråkigt att få rum som ligger lite ensamt men förhoppningsvis trovs vi bra :) Jag valde att få ett mindre rum och tycker att det blev rätt perfekt storlek faktiskt. Inte alls för litet och inget behov av ett större rum ;)

Däremot hade jag bara en lite byrå i mitt rum så idag har jag och Rebecka åkt en sväng till Ikea och köpt en ställning med trådbackar. Vi upptäckte även att cykeln saknade den ena ventilen så vi passade på att hoppa in på biltema och köpte lite tillbehör till cykeln ;)

På väg hem igen så stannade vi till på Flyinge för att möta upp Isabell och få en liten guidning runt området :) Isabell har både jobbat på Sollentuna RK och haft dom som hemmaklubb innan hon gick hippologen och numera är stipendiat på Flyinge! Efter rundvandringen stannade vi på Ica i Sandby, storhandlade lite mat innan vi landade i soffan ;)

Efter EM-tittandet ska jag fixa lite på rummet, duscha och sedan bege oss till Flyinge ikväll för välkomstmiddag :D





Nu är vi halvvägs!

Gårdagen gick i ett. Packa, besikta bil, shoppa, äta, äta och ännu mer packande. 


Idag har det packats, packats och packats. Sagt hejdå till familjen och vid 13 kom vi iväg med en fullpackat bil. I skrivande har vi kommit typ 2/3delar och räknar vara framme typ kl 21 :)





Ons-Tors

Det är verkligen full rulle nu från morgon till kväll såhär sista dagarna inför flytten. 


Igår började dagen med att skutta terräng på Manne-mannen. Han var lika taggad som när han var sist på terrängträningen veckan innan... Så större delen av passet gick åt att få in Manne i ramen och lugna galoppen för att få ordentlig kontroll. Hindren är ju max 80cm så det är inga problem att styra på i lite "dressyrgalopp";) Han var ändå fin och betydligt roligare att han är laddad än om han skulle vara halvdöd ;P

Sedan hann jag duscha och byta om på 6min för att bege mig till en avskedslunch i min och Rebeckas ära :') Supergott och supertrevligt <3 Jättefina kollegor som köpt avskedspresent, känns lite jobbigt att lämna den utan att veta om man kommer hamna på en lika bra arbetsplats igen. Men förhoppningsvis tar dom mig tillbaka när jag är klar x) Resten av onsdagen spenderades i Barkarby med lillebror och i stallet hemma med intag och sand-skottning i en sjukhage. 

Idag red jag Ballycar imorse, vilket gick bra. Jag och Rebecka skuttade terräng på fm, jag hoppade Ulmus idag och Rebecka Manne. Hästarna var lagom pigga och glada. Vi tog det lite lugnt och hoppade inte dom största hindren. Trevligt sista ridpass innan Skåne!

Sedan prov-packade vi bilen, fixade klart stallet och smörjde allt läder inför flytten. Jag och pappa har skyfflat mer sand och jag har även hunnit med en tripp till Barkarby (igen.........). Kvällen avslutas med spelkväll på mammas och pappas altan <3






Tisdag

Jag fick lite välbehövd sovmorgon igår <3 Fm bestod av fix med min "mini-terrängbana" :) Vi tog hem de hinder som var kvar nere på ängen samt det nyaste hindret som fortrarande stod kvar i min lada. 


Evelina kom vid 15 och hade lite sista-minuten träning med mig inför flytten. Jag red Ulmus igen och vi valde att fokusera på travarbetet eftersom det varit väldigt mycket galopp senaste passen ;)

Vi började med övergångar skritt/trav på volten och kollade av grunderna. Gick vidare med trav/galopp övergångar och Evelina gick in och petade lite i min sits (vilket behövs) och känslan blev bättre. Sen fick Ulmus en skrittpaus innan vi gick vidare med skolor. Vi gjorde öppnor på långsidorna och sedan öppna som övergår till sluta på diagonallinjen. La även in lite mellantrav innan vi avslutade med lite bakdelsvändningar. 

Jag tycker bakdelsvändningar är jättesvårt och har alltid haft väldigt svårt för det. Tror att det har tagit lång tid för mig att verkligen förstå hur de ska göras och trotts att Björn kunde förklara det väldigt bra så har inte känslan för det kunna hålla sig kvar. Så om jag inte gör det med mellanrum så tappar jag helt koordinationen för hur min kropp ska få Ulmus i en bra bakdelsvändning. Men jag fick massa bra tips av Evelina igår och fick verkligen känna på den rätta känslan. Sen var det inga perfekta bakdelsvändningar men så länge man får rätt känsla så kan man ju bygga vidare till mer avslappnad form etc. :)

Efter träningen fixade jag klart stallet innan jag mötte upp bästaste Sara i stan. Hon bjöd på middag som "going-away-present" (varför nu jag skulle få en sån x)) men supermysigt att hinna umgås bara hon och jag innan jag åker. Vi åt tapas på en spansk restaurang som hette Aqui Tapas och avslutade med efterrätt på Café 60 som ligger precis bredvid. Toppenkväll! :)





ATM

Skriv inläggstext 

#extremtvälmatchad




Eva-träning

Hästarna fick vila igår och imorse var det dressyrträning för Eva. Rebecka red Ulmus och jag red Manne. 


Manne kändes ganska fin, jämn kontakt och lagom med energi. Första ridpasset med sporrar (korta ponnysporrar) och det verkade inte vara någon stor grej enligt Manne ;) Vi tränade lite på skänkelvikningar på kort diagonal övergångar skritt/trav, galoppfattningar och att börja rakrikta galoppen innan för spåret på långsidorna.

Efter ridningen så hade vi lite planeringsmöte inför flytten och ku har jag käkat lunch :)


Trött Manne efter ridpasset ^^




Fre-Lör

Ulmus fick vila i fredags och Manne longerade jag bara lite lätt på utevolten. Mest för att checka av att han såg fräsch ut efter den lilla "kraschen" på banken i torsdags, men han såg ut som vanligt så det känns bra :)


Igår skulle jag träna för Evelina kl 08. 07:37 ringer Rebecka och väcker mig.... 07:40 var jag ute i stallet och hann väl rida fram ca 7min innan Evelina kom, hehe. Så vi tog det lite lugnt i början av träningen och fortsatte sedan med galopp och samma tänk som på träningen i torsdags. Vi red lite 10-12m -volter på långsidorna och gick sedan över till att jobba med den förvända galoppen. Vi fokuserade på den förvända i vänster galopp eftersom vi bara hann med den högra i torsdags :P Han var jättefin och kämpade på.

Vi har börjat med lite påbörjan till enstaka byten vilket är väldigt svårt! Han har kunnat byta förrut (dvs "hoppbyten") men efter att ha sagt åt honom att byta är fel i 5år för att man har tränat förvänd galopp så är det som att han inte förstår byteshjälpen. Eller vi tror att han egentligen förstår att han borde byta men han vill samtidigt inte göra fel. Igår kändes det som att det började närma sig ett byte men att han lite ändrar sig i sista sekund ;) Men å andra sidan är han väldigt fin och stadig i den förvända nu iaf x)

Bra träning igår och jag har ännu fler knappar och övningar nu att leka med i Skåne ;) Rebecka red Manne för Evelina igår och jag tror att det gick bra för kag har inte hört något annat xP

Efter träningen skyndade jag mig till Fjärilshuset, slutade vid 17:30 och sen hem för att mocka och ta in hästarna :)

Idag har jag jobbat min sista arbetsdag på Sollentuna Ridskola vilket känns lite tråkigt. Men samtidigt väldigt tacksam för allt stöd och möjligheter till att utvecklas. Det känns mycket tryggare att börja hippologen när man har lite undervisningstimmar i ryggen!

Nu är jag nerbäddad framför datorn och kollar på hoppmomentet från fälttävlans-EM ^^





Hippologen

Jag har ju kommit in på hippologen till hösten så det blir lite förändringar än vad man är van vid ;) Första året går på Flyinge så det har varit väldigt mycket roddande med boende för en själv och hitta stall till hästarna. Man vill ju ha allting inom cykelavstånd för att försöka spara in lite bensinpengar ;) Men nu har jag ett boende och hästarna har ett stall som jag hoppas de kommer trivas i :) Det är ju lite svårt att leta upp stall och boende när man inte kan åka runt och kolla. Man kör inte fram och tillbaka till Såne på en dag och jag har varken haft tid eller råd att flyga dit och kolla läget. Så då får man försöka utnyttja sina kontakter för att hitta något som känns bra. Men nu är logistiken löst iaf så ska det bli spännande att se hur avstånden mellan allt ser ut i verkligheten jämfört med hur det ser ut på kartan :P
 
Rebecka, som jag jobbat med på Sollentuna Ridskola, har ocksåkommit in på hippologen och tack vare henne kan jag ta med mig båda hästarna ner! Rebecka och jag kommer bo på samma ställe och vi kommer dela på båda hästarna. Det känns jätteskönt att ha någon man känner att börja skolan med och jag litar på henne med hästarna. 
 
Skolan börjar 28aug, vi åker ner den 26:e och hästarna kommer ner helgen efter med mamma och Rich :)
 
 



Terrängträning på Nynäs Gård

Jag och Manne var med på en terrängträning igårkväll för Victor A. Victor på Nynäs Gård i Enköping. Vi var en väldigt stor grupp på 8-9st hästar och då blir det ju lite väntan mellan hoppen men träningen gick bra :) Vi fick vara sist i ordningen, vilket Manne aldrig varit förrut, så det var spännande att se en annan sida av honom x) Han var minst sagt laddad över att se de andra galoppera iväg innan honom och att han blev sist kvar. Han har nog inte galopperat så fort innan men ändå kul att få känna på den växeln! Däremot märktes det att jag inte riktigt var van med den känslan på Manne för Victor klagade på i början att jag blir för "fast" i sadeln. När jag blir osäker på när/om han hoppar av så sjunker jag ner i sadeln när jag istället bara borde stå i en stadig lätt sits och lätta av i handen. Men det blev bättre och bättre ju mer språng vi tog.
 
Han var väldigt fin genom hela träningen (om än lite laddad..) utan det var när vi skulle hoppa den sista lilla banan som det blev lite knas. Banan började med banken, så vi står ensamma på andra sidan banken från de andra och får klartecken att föregången ryttare är klar. Försöker att trava mot upphoppet på banken men Manne är så taggad så vi rullar av i galopp. När man hoppar upphopp är det viktigt att få en avsprångspunkt nära hindret för att hästen ska få med sig bakbenen upp på nästa nivå ordentligt. Så det blev lite knasigt när Manne bestämmer sig för att hoppa av extra stort.... Så Manne hoppar av och får inte riktigt med sig bakbenen upp, tappar balansen men lyckas iaf håla sig på fötterna. Jag tappar stigbygeln, hamnar på sniskan i sadeln och försöker kravla mig tillbaka samtidigt som Manne är lite halvt panikslagen och stapplar i sidled. Samtidigt som jag försöker hitta balansen och få tag på stigbyglarna ser jag att vi staplar sidvärts mot nedhoppet på banken och bara tänker: "H*LVETTE! jag behöver få stopp på hästen NU". Jag lyckas få Manne att stå stilla med typ en halvmeter till godo.. Då ser de som står bredvid banken att ena bakskyddet halvt slitits av och hamnat runt karleden så det var förmodligen det som fick Manne att få lite panik. De tog av skyddet och kollade så att han inte hade några sår eller såg skadad ut. Allt såg bra ut så travade runt och styrde på banken igen. Jag förskte håll ihop honom lite extra men han valde att hoppa av precis lika stort igen... *suck. Han hade lärt sig något från gången innan iaf och fick med sig bakbenen ordentligt, så vi fortsatte banan och han hoppade fint på de andra hindren. När vi kommit i "mål" så förklarade jag vad som hände på banken och vi bestämde att jag skulle ta den igen. Jag lyckades hålla honom bättre i traven och han la in ett pyttelitet galoppsprång precis innan banken och hoppade av precis lagom nära ^^ <3 Så vi fick ett pra avslut iaf ;) Vi får se när nästa terrängträning blir, jag har ingen koll på än hur det ser ut med träningar i Skåne och hur långa avstånd det är till allt.
 
Bild från terrängträning hos Mathias Gustafsson förra våren :)
 



Evelina-träning och sen lite terräng

Dressyrade på Ulmus imorse för Evelina. Han kändes fin redan när jag red fram så vi kunde komma igång och arbeta direkt. Vi jobbade med öppnor och slutor på olika linjer och att växla från öppna till sluta på diagonallinjen. Lite samma tänk i galoppen och avslutade med förvänd galopp och påbörjan till enstaka byten.  Efter att ha traglat med förvänd galopp i 5år kan han inte längre nyta.... Men han är duktig och försöker förstå vad jag menar. Vi hann bara med förvänd galopp i ena varvet så jobbat vidare med det andra varvet på lördag ;)


Under dagen åkte jag och mamma på Fjärilshuset och fikade innan vi stannade på vägen hem och handlade mat. Nu är jag på väg till terrängträning i Enköping med Manne bak i släpet och mamma bakom ratten ;) Lollo hänger på med Ballycar i eget släp :) Mamma ska försöka fota lite så det kommer förhoppningsvis lite bilder sen :)





På't igen bara!

Då var det dags att hoppa upp i sadeln igen - blogg-sadlen alltså ;) Tidigare har jag inte riktigt kunnat hålla igång bloggandet de gånger jag har försökt. Antingen har inspirationen sinat eller så har tiden inte räckt till. Däremot har det hänt lite sen sist och den största förändringen är att jag kommit in på Hippologen i höst! Den 26:e aug flyttar jag ner och börjar på ett nytt kapitel för mig och hästarna. Därför tänkte jag göra ett försök att återuppliva bloggen för att lättare uppdatera familjen där hemma på vad som händer ;) Det kommer också vara ett bra sätt att komma ihåg allt man får uppleva under resans gång. Stay tuned ;*