Fre-lör

I fredags kom Lollo och Mamma förbi jobbet med Goldie och Manne så var vi med på lunchhoppningen. Manne var mer taggad än någonsin och var som en tickande bomb hela framridningen. Vi hoppade alla enkelhinder/linjer upp till 90cm ungefär men hoppade ingen bana eftersom det bara var andra hopp-passet efter vilan. Han var lite av och på, men mest på :P Han var så extremt taggad stundtals så att han bara skuttade fram som en kanin. Knas-häst. Men mot slutet började vi hitta tillbaka till känslan som vi hade innan uppehållet och att jag hittar hur jag ska lägga han på hinder ;)

Igår vaknade jag upp med halsont och feber så hästarna fick vila. Syrran hade fixat allt i stallet så det var skönt <3




Ons-Tors

Igår var jag ledig och fick sova ut vilket var såååå skönt! Vid 14 åkte jag ut med fyrhjulingen i skogen för att hjälpa pappa att köra in ved inför vintern. Pappa sågar ner träden och styckar upp dem så hakar jag på dem på fyrhjulingen och drar ut dem på åkern ;) Det gick bra tills jag lyckades/råkade ha av vajern bak på fyrhjulingen, vilket var nytt Grana-rekord enligt pappa ;P

Hästarna gick på lina/töm igår och Ulmus blev friserad. Idag ska de trimmas i ridhuset på kvällen. Jag jobbar 7-12 på ridskolan på torsdagar och så ska jag köra mer ved med pappa efter jobbet ;)

Ulmus i sin pyjamas och en ponny på jobbet som tyckte gräset var grönare på andra sidan inatt ;P




Vad som var tänkt och vad som blev: Ulmus

Såhär var tanken i våras:

Tanken med Ulmus och min tävlingssäsong är främst fokus på Allsvenskan. Jag rider med i Sollentuna RKs lag i allsvenskans Div II som går i LA:3 med final i LA:4. Så vi kommer gå tillbaka lite till LA men det känns ändå bra för de ger Ulmus lite mer möjlighet att slappna av lite inne på banan. Samtidigt har jag högre krav på oss i LA än i MsvC vilket förstör lite för mig själv då jag gärna ser småmissar som mycket större misstag än vad de kanske är. Vi kommer fortfarande starta mest MsvC och när vi känner oss redo ska vi testa att starta MsvB:2. Sedan får vi se om tiden räcker till att starta lite klubbhoppningar ;)”

 

Jaa. Vad ska man säga. Att fokusera främst på Allsvenskan blev inte riktigt som vi tänkt då Ulmus bihåleinflammation upptäcktes strax före årets första tävlingsstart och första omgången av Allsvenskan. Goldie fick istället rycka in under första omgången, med ett resultat jag helst glömmer..

 

Nej, Ulmus och min tävlingsvår har nog inte kunnat vara sämre eftersom att den har varit obefintlig :P Bihåleinflammation, fastnat med hoven i fönstergallret, och nu senast, ett påslaget överben har bidragit till käppar i hjulet. Vi har gjort en enda start i år och det var första helgen i augusti hos Avesta RK. Vi startade en LB, mest för att checka av läget och se vilken form han var i. Det var första starten på 9mån och vi hade inte ridit för tränare heller under den tiden, så jag ville mest kolla av hur pass spänd han skulle vara (vanligtvis försöker jag starta honom åtminstone varannan helg just för att hålla hans nerver i styr). Ulmus var hur avslappnad och fin som helst vilket räckte till seger på 69% :D

 

Så vårt år går att sammanfatta väldigt kort; en programträning i mars för Lisa Sarin (som tipsade oss om att han kanske har bihåleinflammation), en start i LB dressyr och en träning för Björn 2sep. Nu är förhoppningsvis resterande delen av året skadefritt och vi blickar framåt mot nya möjligheter att träna och tävla ihop. Med tanke på att vi har haft 8år tillsammans som i princip har varit helt skadefria (borträknat ett par intrampade tåkappor och någon enstaka hovböld) så var det kanske på tiden att få ett sånt här år ;)

 

 
 
 
 
 
Världens finaste Ulle-bullen <3
 



Vad som var tänkt och vad som blev: Manne

Såhär skrev jag i början på året om Mannes plan under våren:

Manne har nu blivit 4år och det är dags att ta sig ut på tävlingsbanorna lite smått ;) Han har börjat komma igång riktigt bra på hoppträningen och nu hoppar vi hela 4 språng som en sammanhängande liten bana och höjden brukar ligga runt 70cm :) Tanken är att vi ska börja komma ut på lite klubbtävlingar och pay and jumps så att han börjar vänja sig vid tävlingskonceptet. Fokuset kommer ligga på att ge honom en bra upplevelse av att åka runt och jag ser det mer som träning. Första gångerna kommer vi förmodligen inte hoppa hela banan utan kanske bara första 4-5sprången så att han får åka hem med en bra känsla ;) För att sedan i maj börja starta lite lokala 90cm-klasser.

 

Vi ska även tävla lite dressyr och planen är att första dressyrstarten blir i februari. Det är samma sak här att jag inte har så jättehöga krav på honom första starterna utan poängen med det är att han ska få vänja sig vid dressyrstaket och att vi ska försöka fullfölja programmet. Sen får allt med form och korrekta vägar komma efterhand. Planen är att han ska kunna gå LC på 60% innan sommaren och om det går bra kanske starta lite LB i höst.

 

(Dröm)Målet med Manne 2016 är att delta i 4års-championatet i fälttävlan i höst. För att kvala dit ska man antingen ha klarat en 1m-bana felfritt och en LC på 60% eller en placering/godkänd genomförd H90 fälttävlan. Så förhoppningen är att ha klarat 1m och LC i början på sommaren för att hinna starta ett par H90 under sensommaren. Vi ska även till Mattias Nilsson och kanske även till Mantorp på fälttävlanskurs under våren :D

 

Så vad har vi hunnit med? Vi har gjort 7st starter på hopptävlingar ihop med följande resultat:

-          50cm, Solna FRK, 1 stopp (klubbtävl.)

-          70cm, Fäboda Gård(?), felfri (klubbtävl.)

-          3apr - 90cm, Sollentuna RK, 1 stopp, 1 rivning (klubbtävl.)

-          17apr - 90cm, Sollentuna RK, 1 stopp, 1 rivning

-          1maj - 95cm, Hufvudsta RK, 1 rivning

-          29maj - 90cm, Väsby RK, felfri

-          28jun - 100cm, Jump Club RF, 1 rivning

De tre första starterna var det lite tuggummi-varning; han var rätt seg och fattade nog inte riktigt grejjen. Men sen på Hufvudsta var det som att poletten trillade ner! Hur. Fin. Som. Helst! Däremot var deras underlaget vääldigt djupt och sug lite musten ur honom så vi rev sista hindret. Enkelt felfri på Väsby och en jättebra känsla hos Jump Club. Jump Club är den klart tittigaste tävlingsplatsen vi varit på med reklamskyltar och knappt ett hinder bestående av enbart bommar. Även vattenmatta på ett hinder. Jag var lite orolig när han knappt vågade gå förbi ett par hinder när vi fick komma in på banan. Men när startsignalen kommer och vi fattar galopp är det som att han bara släpper allt annat och har 110% fokus på mig. Inte tittig för fem öre utan kom lite för nära på ett räcke och rev. Kom likadant på ett räcke två hinder senare men hoppar då istället upp sig jättefint. Så guldstjärna till Manne på hopptävlingar!

 

Dressyrtävlandet har bestått av en programträning för Roger Olsson. Ulmus skulle egentligen varit med men var konvalescent och då fick Manne rycka in ;) Vi red 4-åringarnas kvalprogram och fick  70,9% vilket vi var mer än nöjda med :D Vi har också hunnit med en lokal start i LC där vi fick 64% procent och därmed ena kvalet till 4års-championatet. Han var lite seg men annars jätteduktig trotts att matte fick nervöst sammanbrott på framridningen ;P

 

Angående vårt ”drömmål” om 4års-championatet så dog de chanserna lite i juli då vi skulle ha startat vår andra 1m och också vår andra chans att bli färdigkvalade till Breeders. När vi kommit till tävlingsplatsen hoppade Manne över frambommen i släpet och kändes inte fräsch i galoppen när jag kände på honom på framridningen och fick därmed stryka oss och åka hem. Ett par dagar senare åkte vi in till kliniken där de konstaterade att det inte fanns någon påverkan på senor men att det fanns en liten ansamling vätska (typ mindre blödning) i ena framknät och att han skulle vila ett par veckor. Han hade ändå inplanerad vila då så det var inget problem för vår ”plan”, men när värmen i benet var kvar när det var tänkt att han skulle sättas igång så fick han vila ytterligare ett par veckor. Den extra vilan gjorde att vi inte skulle hinna kvala i tillräckligt god tid inför Breeders, det kändes heller inte schysst mot hästen att försöka stressa det, så då valde jag att tänka bort Breeders helt. Tanken är ju att Manne ska fungera som en hel och fräsch tävlingshäst i 15år till och då är det inte värt att stressa för en tävling den här hösten som kanske förstör upplevelsen för kommande tävlingar ;) Det var lite av en chansning att satsa på breeders men vi kom ju faktiskt halvvägs dit så det känns faktiskt inte så dåligt :)

 

 
 
<3
 



Mån-Nu

Igår jobbade jag extra på ridskolan på fm eftersom en av ridlärarna behövde vara ledig. Jag red inget igår utan hade fullt upp med att städa mitt "häst-förråd". Laddade 3st tvättmaskiner med schabrak, båda hästarna rakades också, och Ulmus promenerades. Jag hade också intag och kvällsfodring i stora stallet.

Tisdagar jobbar jag 7-12 på ridskolan och där var det mest mockning, fodring och hantering av konvalecenter på fm.

Nu har jag precis ätit lunch och ska nu ut och fixa i stallet. Intag och kvällsfodring i stora stallet igen och sen kommer min ena svärmor och rider lite på Ulmus ikväll ;)




Update.

Manne börjar nu komma igång lite mer ordentligt efter en sommarvila som blev lite längre än planerat pga. att värmen i hans framknä tog längre tid att försvinna än vad vi trott. Han gick första dressyrlektionen i fredags för Björn och igår gick han första hopplektionen igen sen i juni. Vi har en hopptävling inplanerad 9okt så det är det vi siktar på nu ;)

 

Ulmus började också komma igång riktigt ordentligt; vi startade en LB i början på augusti som vi gick och vann ^^, jag har varit inne hos veterinären och kollat upp hans bihåleinflammation igen eftersom han har fortsatt snora men fick klartecken att bara rida på. Så efter det har vi ridit ut mycket för att få upp konditionen och förra fredagen gick han första dressyrlektionen för Björn sen i vintras! Det var så otroligt efterlängtat att komma igång igen på riktigt, vilket gick över rätt snabbt när det första jag ser när jag ska mocka på lördagen är att det har runnit blod på insidan av Ulmus ben… Han hade slagit på sitt överben så han har vilat i princip hela veckan. Nu är benet bättre igen och jag är rätt säker på att överbenet inte har blivit aktivt så nu ska jag komma igång igen. Funderar på att stryka mig från höstens alla tävlingar eftersom det känns att det alltid händer något inför tävling xP Vi skulle egentligen startat igår men jag strök mig eftersom att vi inte riktigt kunnat förbereda oss som vi velat ;)

 

Jag pausar från pluggandet på obestämd tid och jobbar istället. Jag jobbar tre stycken förmiddagar i veckan på Sollentuna samt heldag varannan söndag. Utöver det jobbar jag de helger jag inte tävlar på Fjärilshuset och jobbar extra hemma. Jag vill försöka få mer tid till ridandet/tävlandet (förutsatt att de är skadefria..) vilket jag kände hamnade i tredje hand medan jag pluggade till lärare. Vi får se om jag tar upp lärarstudierna igen eller om jag pluggar något helt annat.

 

 Finaste Bartan-Partan <3



Psst

Då var det dags igen. Nystart. Som att jag inte påstått det förut innan jag gett upp efter en vecka… Men nu känns det som att det är på riktigt. Det kliar i fingrarna för att de längtar efter att knappa på tangentbordet. Denna höst har jag inga läxor som suger ur motivationen utan bara häst, häst och lite fjärilar ;) Jag lovar ingen regelbunden uppdatering utan skriver mest för det egna nöjets skull men det är klart att det (oftast!) är roligt med feedback ;) Jag hoppas att jag kan roa någon (även om det kanske bara är mamma som läser) med mitt skrivande men jag ser fram emot att låta orden flöda.