Första natten avklarad

När vi kom fram igår gick jag en sväng med Ulmus innan han fick komma in i boxen. Tävlingshästarna står antingen i fasta uteboxar (ca 6st), i stallet (ca 12st) eller i det provisoriska tävlingsboxar (ca 30st) som är uppsatta enbart för helgens tävlingar. Vi hade superflyt och får stå i stallet ;) Väldigt skönt eftersom det är varmt och torrt där. Ulmus fick sin em-mat medan vi packade in saker. Det är tomma spiltor mitemot boxarna i stallet därman fick förvara sina grejjer. När det mesta var klart gick jag och bytte om till ridkläder.

Jag joggade Ulmus, som verkade rätt trött, en stund på tävlingsbanan. Han var ganska fin men lite loj. Mamma kom med dressyrspöt och då blev han lite mer aktiverad ;) Jag vill att han ska orka hela helgen så jag gjorde övergångar i alla gångarter och avslutade med skänkelvikningar i trav på diagonalen.

Jag och mamma käkade middag i vårt lilla kryp-in i hästsläpet och vid 21 gick jag och slängde åt Ulmus kvällskrafften.

Idag gick jag upp vid 7 då jag trodde att dom fodrade då. Ulmus hade redan fått sin mat och käkat det mesta av höet så jag gissar att de fodrat 30min innan jag kom ut. Det gör ingenting, bara han får mat ;)

Ulmus har varit upprörd hela morgonen. Han står i mitten på långsidan och den enda andra häste han har står 3 boxar snett mittemot till höger. Det tycker inte Ulmus räcker som sällskap och har stått och stampat argt i golvet och gnäggat hela morgonen ;) Jag smörjde allt läder och sedan satte bag på han ett regntäcke och promenerade med honom i ca 30min. Då blev han lite gladare ;) De andra hästarna som ska in i boxarna bredvid honom startar i em så de droppar väl in under dagen ;) Då blir han förhoppningsvis lugnare. Han verkar inte trött längre iaf ;P






Malung - Here We Come!

Då sitter man bilen med fullpackat släp efter sig med en något trött (?) häst. Vi är väl typ halvvägs och har ca 2,5h till Maung Sälens Ridklubb där det är dressyrmeeting hela helgen :D Vi stannade nyss och åt världens lyxigaste hamburgertallrik, lite random eftersom det var ett vanligt lastbilshak i Västerås/surahammar. Men det var supergott och vi stannar nog där på vägen hem också ;)





Onsdag 25 juni

Jobbade på Solna mellan 7-16 och hann med ett besök hos kiropraktorn på lunchen ;) På vägen hem hoppade jag in en snabbis på Stockholm Ridsport och köpte pälsglans som var slut.

Em/kvällen bestod av att packa klart alla hästgrejjer och rida ut på Ulmus. Jag red bort till Högrvreten för att galoppera bort lite mjölksyra. Väl där bestämde sig Ulmus istället för att finslipa på Grand Prix-rörelserna... Nej men det rasslade till bland löven i skogen en massa och få blev Ulmus lite spänd. Han passageade därifrån och när hi skulle galoppera igen skuttade han typ jämfota framåt xP Så jag inte om han blev av med så jävla mycket mjölksyra til slut ändå ;)






Städa, skura, putsa..

Både igår och idag har jag jobbat på Solna. Det är städvecka så allt ska göras rent och fräscht så att det går smidigt att flytta in hästarna i augusti.

När jag kommit hem har det varit full rulle att packa och tvätta grejjer som ska med till Malung. Idag har jag skurat släpet och gjort rent sadelskåpet bl a. Igår tränade jag för Björn med Ulmus vilket gick superbra! Mer om det i ett annat inlägg ;) Idag skulle jag ridit ut Ulmus men han ville inte komma in från hagen så han fick vila idag istället för imorgon, så rider jag ut imorgon istället ;) Han har ändå åkt transport en sväng till Brottby som sällskap till Portos när Lollo tränade; så lite har köttbullen rört på sig idag :)



Ulmus i söndags



Söndag 22 juni

Idag har jag jobbat på Solna hela dagen med syrran. Vi var i princip ensamma där hela dagen då alla hästar har åkt på sommarbete utom 8st. Med bara 8 hästar i stallet så behöver man inte vara hela personalstyrkan ;) Så vi har gjort de vanliga sysslorna och en massa städning tex högtryckstvätta lilla ridhuset :)

Käkade middag lite snabbt när jag kom hem innan jag gick ut och hämta Ulmus. Lotta hjälpte hovslagaren att få på nya skor på fm så nu har han superfräscha fötter inför Malung ^^

Jag red ett lättare dressyrpass i ridhuset; fokus på övergångar och tempoväxlingar samt att han inte ska spänna sig i underhalsen ;) Han kändes rätt fin idag faktiskt :) Jag red på tränset och han lyssnade bra och blev inte för stark. När han kändes fin i galoppen avslutade jag med en förvänd båge åt båda hållen innan han fick trava av på lång tygel :) Imorn ska vi träna för Björn och det ska bli kul att se om han är lika fin då ;)






Fototime..

Känns som att det börjar bli dags att uppdatera foto-mappen lite. Det var ett bra tag sen jag bara gick ut med kameran och fotade massa. Här kommer lite favoritbilder i väntan på nyare bilder med bättre kvalité än mobilbilder ;)
 
Syrrans förre trotjänare Ri-Tachie
Portos och Jag
Jag och Ulmus i Riddaroutfit ;)
Tanzania
Bart på betessläppet 2009
Brian
Cycamore
Brian och Hero betessläpp 2009
Ruby och Fahrenheit(?)
Goldie på Riddar-SM i Skåne



Äntligen Midsommar!

Igår (tors) så var jag helt ledig då Moa dessutom hade Ulmus ;) Så jag hann med en sväng till frissan för att kapa allt det slitna håret. Sen påbörjade jag städningen till Midsommar. Vi är hundvakter åt Oliver nu också eftersom mina föräldrar reser bort i helgen :)
 
Så idag är det alltså midsommar! :D Så himla skönt att vara ledig tors-lör :) Jag och Richard kommer ha en massa kompisar över ikväll och partajja på traditionsenligt vis ;) Jag hoppas bara på att det fortsätter vara uppehåll och inte allt för mycket snålblås ;) Ulmus vilar idag vilket passar bra eftersom han haft en ganska hård vecka ;) Jag har fixat åt honom i stallet nu på morgonen så hankan stå inne i natt. Jag ska fortsätta städa det sista och sen åka och köpa lite jordgubbar, lime och läsk ;) Jag handlade allt annat i tisdags men vill ju ha färska jordgubbar ;) Om det finns några kvar.. :S
 
Glad Midsommar önskar jag och Oliver ;)
 



Hoppträning 18 jun

Jag hopptränade för Eva igår på Ulmus. Det var en linje längs ena långsidan: två parallelloxrar med 4 galoppsprång emellan, och längs den andra sidan var det en 3-kombination med räcken 1+2 galoppsprång emellan. Sen var det en bock på varje diagonal. Det var alltså inte så mycket hinder idag vilket passade rätt bra eftersom Ulmus gått ganska hårt nu två dagar.
 
Det blev mycket pauser också efetrsom Eva hade med sin iPad för att kunna filma övningarna och banan för att lättare visa oss vad vi ska ändra och öva på. Jag behöver hitta en djupare och stadigare sits men Eva tyckte att min tygel blivit kortare, vilket är bra för då hålls Ulmus ihop mer och jag får lättare med honom över hindret.
 
Han kändes lite trött och bjöd inte så mycket av sig själv som han gjort nu de senaste träningarna. Det gjorde så att jag red på som vanligt och höll i honom så mycket som jag brukar, men då blev det att han stannade eftersom jag inte hade tillräckligt mycket grundgalopp att fånga upp han ur. Så sen höjde jag grundtempot och då fick vi ett bättre flyt. I banan så hoppade han allt på första försöket trots att allt hoppades från ett nytt håll (han brukar kunna stanna då han tycker att det är ett nytt hinder ;P) Vi rev något hinder men det gör inte så mycket ;)
 
Det blir en liten hopp-paus för Ulmus nu ett par veckor och det passar rätt bra eftersom han inte vill hoppa för mycket. Jag försöker hålla hoppningen rolig för Ulmus och har inga direkta krav mer än att han ska ta sig över hindret ;) Sen behöver han ju inte direkt gå 130-banor :P
 
Det här schabraket hade vi igår ;)



Flyinge, framtiden och sånt

Planen(/förhoppningen/drömmen/lösningen-på-alla-problem) var att jag skulle göra Unghästutbildningen på Flyinge i höst. Tyvärr gick det inte tillräckligt bra på hopprovet och blev därför inte antagen. Så dags för en ny plan. Hm. Jag vet inte riktigt vad det blir än. Antingen får jag förska hitta ett par hästar att ha på tillriding/försäljning eller/och ett vanligt (icke-hästrelaterat och pengainbringande) jobb.  Vi får helt enkelt se.

 

Planen var också att Manchester i såfall skulle ridas in eller iaf sittas på innan augusti (om jag skulle åkt till Skåne) men nu har vi ingen stress utan kan ta det helt i Mannes tempo. Vilket förhoppningsvis ändå är till typ augusti ;)

 

Tanken med Ulmus är jämna plågor och stärka upp hans bakben och få han lite kickare där. Samt att befästa delarna ur MsvC under sommaren så att vi kan komma upp några procent till Hösten. Går allt som planerat så ska vi väl försöka starta MsvB till nästa sommar.

 

Jag har börjat få ett enormt hopp-sug. Det känns lite ovanligt, ganska länge sen jag kände så. Jag vill hoppa mer. Vi får se hur mycket Ulmus vill och orkar med och hur Lollo vill göra med Portos hoppande. Goldie har opererat framknäna och med honom vet man inte riktigt än hur pass mycket han kommer kunna göra innan man kan börja rida på honom igen. Så en projekthäst som jag kan hoppa på skulle passa bra.

 

Eftersom Ulmus inte ska ner till Flyinge så måste vi bygga nytt stall då Manne har växt ur sin box. Tanken var att han isf skulle lånat Ulmus box tillsvidare men det är inte riktigt aktuellt längre. Vi får helt enkelt se vad som händer med allting.

 

Vi kanske vågar oss på någon hopptävling i höst ;)
 



Tisdagsträning för Björn

Jag jobbade morgonmockningen idag på Solna eftersom Syrran håller i dagridläger några dagar. Mamma kom med Ulmus till kl 11 så red jag för Björn vid 12.
 
Det gick rätt så bra idag. Vi fokuserar mycket på grunder; övergångar, galoppfattningar från skritt och avbrott direkt till skritt. Mycket fokus på ställning och att han inte spänner sig i underhalsen. Vi gjorde lite öppnor och slutor i trav längs långsidorna och tempväxlingar med fokus på att han ska gå kvar och vara stadig i formen.
 
Skolorna kändes väldigt bra efter ett par försök faktiskt! Han kändes lite mjukare i sidan än vanligt så någonting börjar gå åt rätt håll :) Jag måste bli bättre på att sträcka tygeln och se till att ha stadig kontakt till munnen från början till slut. Jag har en tendens att ge för stor eftergift och låta han rinna iväg för mycket. Vi börjar få till en annan galopp som är mycket rundare och mer samlad och han är även mer ihop i traven, så det känns kul :) Jag ska bara försöka visa det på tävling också :P
 
 
Jag börjar bli riktigt taggad på meetinget i Malung nu, bara dryga veckan kvar till avfärd! ;D
 



Tävlingsvåren 2014

Vårsäsongen på tävlingsbanorna har inte direkt gått som planerat för mig och Ulmus. Även om jag inte räknar MsvC-starterna så har vår genomsnitts-procent aldrig varit så här låg. Vi har hunnit med 8 starter i LA varav hälften varit under 60% - inte okey. Förra året gjorde vi 20-talet starter i LA varav endast 3st under 60%. Men det är inte som att själva ritterna varit superdåliga – något spänd häst men inga jättemissar eller så.

 

Jag tror en faktor är att vi missat minst 4 starter för att Ulmus tappat skor dagarna innan eller trampat in sidokappan i framhoven. Nu senast på Högvreten lyckades han få över tungan över bettet i första halten; vi har haft väldigt oflyt hela våren.

 

Vi får helt enkelt ligga i hårdträning nu inför meetinget i Malung helgen efter midsommar. Jag ska försöka få till ett minst ett pass i veckan där jag i princip enbart fokuserar på programridning; att få till riktigt bra vägar och låta formen komma i efterhand. Ulmus ska kunna programmen som på räls och förhoppningsvis kommer det göra oss lite säkrare på tävlingsbanorna. Jag känner att det blivit för mycket fokus på delarna var för sig än på helheten så det får vi försöka förbättra.

 

Tävlandet är liksom anledningen till varför jag rider så när det inte funkar där blir det svårt att hitta motivation till vardagsridningen. Men vi får försöka ta åt oss kritiken och helt enkelt bli bättre. Punkt.

 

 
 



Söndag 15:e jun

Igår släpptes hästarna hemma på Grana på bete ute i dom stora sommarhagarna. Efter utsläppet kör vi storstädning i stora stallet och alla hjälps åt att skrubba boxväggar och högtryckstvätta. Jag var arbetsledare i nedre stallet och tyckte att allt flöt på rätt smidigt ;)

Vi var väl klara vid 13-14 och då knatade jag hem och dog i soffan en stund :P Hängde på låset till Gripens augusti-meeting och kom med! Puh! Gripen brukar vara typ årets höjdpunkt ;)

Sen hade jag, lollo och Martina intaget i stora stallet, fast eftersom det bara var 4st hästar som skulle in så fixade dom det medan jag tog in våra ;) Mockade och fixade allt till Manne och Ulmus. Jag testade att luta mig mot Manne samtidigt som jag klappade lite överallt på honom för att han ska börja vänja sig tills vi ska hänga på riktigt på honom. Han var ko-lugn så jag pratade med Lollo och jon tyckte vi skulle börja testa hänga på honom. Jag satte på Manne en kapson så gick vi bort till utfvolten och longerade honom en bra stund så han skulle bli lite trött ;)

När det sen var dags att hänga tyckte Manne att bara jag ställde mig på pallen var läskigt, så jag klev upp på pallen när Manne var en bit bort. Sen ledde Lollo Manne på en liten volt runt mig tills han slappnade av, då gjorde hon halt vid mig och jag gjorde likadant som i boxen; klappade honom överallt på rumpan och båda sidor av ryggen och lutade mig mer och mer mot honom. När hi gjort den processen typ 10ggr då hade jag tillslut bara en fot kvar på pallen ;) Så sakta men säkert går det frammåt :D



Manne när han täckestränar ;)