Det Stora Hoppet

"Det Stora Hoppet" är en ny tv-serie som hade premiär idag och som låter oss följa 6st hopp-tjejer i åldern 15-24år när de ska lära sina pappor att rida. En sån himla rolig program-idé som de utnyttjar så pass dåligt. Jätteroligt att ridsporten får mer utrymme i tv men väldigt tråkigt utfört. Det här programmet hade varit ett jättebra redskap visa korrekt och sund hästhållning med ett bra säkerhetstänk. "Ett bra säkerhetstänk" är mer än att papporna har hjälm och säkerhetsväst på sig, vilket iochförsig såklart är bra men bara en liten del av alla faktorer som spelar in.
 
Ska man producera ett sånt här program så är det väl självklart att man visar en föredömlig bild av att lära sig rida? Inte att den som håller i longerlinan gör det med hand samtidigt som denne står dubbelvikt och asgarvar. Självklart är det bra att visa den "roliga" sidan också men säkerhet kommer alltid först när det gäller hästar. Det borde vara en självklarhet att de som longerar har hjälm och handskar på sig - minst lika viktigt som att ryttaren har hjälm på sig. Och när man ändå visar hur dessa pappor lär sig rida från grunden; varför visar man inte hur man longerar en häst på ett korrekt sätt? Majoriteten av de som kollar lär ju ändå vara aktiva i stallet så varför inte passa på att lära dem någonting också?
 
Istället ska döttrarna stressa runt sina pappor och hetsa dom göra "P" innan de har gjort "A, B, C osv." först!? Om ryttaren inte ens kan kontrollera hästen i trav så finns det ju ingen anledning att ryttaren ska börja galoppera... Varför inte poängtera att man börjar med start och stopp, sen svänga, sen högre hastighet? Tänk alla unga tjejer och killar som kollar på det här och ska lära sin 10-åriga klasskompis att rida och sätter av i galopp direkt för det her de sett på tv...
 
Varför väljer man att vara på en blåsig utebana där det kör förbi fordon allra första gången de ska sitta på en häst? Varför inte börja i en mer kontrollerad miljö som t.ex. ett ridhus? Och varför har man valt att ändå ha så pass unga hästar? Visst det är jättefina hästar men känns inte helt vana med så pass gröna ryttare. Vad är det för fel på 16-åriga trygga och lugna läromästare som inte bryr sig om ryttaren hänger lite i ena tygeln? De här hästarna känns utvalda för att de är lite mer "sportiga" i typen och att det tydligt ska synas att de är "tävlingshästar" och inga lunkiga "ridskolehästar". Sedan kan det ju visst vara så att dessa hästar ingår i en gymnasieverksamhet och visst är skolhästar men de verkar inte uppenbart ha gått med såhär orutinrade ryttare innan.
 
Nej jag tycker att det är väldigt tråkigt att de har flummat bort hela konceptet istället för att göra något vettigt av det. Föredömligt och säkerhetsmässigt korrekt kommer ändå resultera i underhållande tv då papporna med största sannolikhet kommer ramla av lite kors och tvärs ändå med tanke på deras reaktionsförmåga. Tänk vilken genomslagskraft det hade fått om de hade kunnat utbilda båda ryttare som börjat rida eller de som funderar på att börja och ge dom en bild av hur det bör se ut. Hur många kommer börja rida när de ser att 75% ramlar av i galoppen första ridpasset? Nej, gör om och gör rätt!
 
Man får helt enkelt hålla tummarna att det blir lite mer föredömligt i kommande avsnitt...
 



Kommentarer

Kom ihåg






Trackback